Pages

Friday, January 21, 2011

Spaghetti alla Carbonara egy csavarral

Az utóbbi napok elég kimerítőek voltak, bár magam sem tudom igazán, hogy miért. Ezért gondoltam megjutalmazom magam ebédre az egyik kedvenc tésztámmal a carbonara spagettivel. Úgy gondoltam, ha lúd, hát legyen kövér! Egyszer igazán belefér!


Friss tésztát készítettem hozzá, szalonna helyett, pedig pármai sonkát használtam. Az étel rendkívül fontos hozzávalója a bors, ezért itt is egy különlegesebb fajtára esett a választásom, méghozzá a kubéba borsra, mely Jáva szigetén őshonos. Az íze nagyon aromás, enyhén kesernyés és persze csípős.


Mindenképpen méltó párja volt a pármai sonkának és a 24 hónapos parmezánnak. Az i-re a pontot viszont a tisztított vajban konfitált fürj tojássárgája tette fel! Nem kell megijedni, mert pofon egyszerű dologról van szó. Késsel szépen megütögetjük a tojások tetejét és így törjük fel. Egyik-tenyerünkből a másikba rakosgatva szépen hagyjuk lecsurogni a fehérjét ujjaink között. Kis edénykékbe tisztított vajat teszünk és ebbe csúsztatjuk a sárgájákat majd a 65
°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 20-25 perc-re. Ekkor leöntjük róla vajat és a tányérre csúsztatjuk. Kellemes, lágy íze tökéletesen illett a frissen főtt tésztához.

9 comments:

  1. Ez hogy jutott eszedbe? Ha agyonütnének se gondoltam volna a fürjtojásra a carbonara spagettinél...
    Egyébként nekem is ez az egyik kedvenc tésztám :)))

    ReplyDelete
  2. Spontán. :) Azt már tudtam, hogyan akarom elkészíteni a tojásokat, csak azt nem, hogy mi mellé. Mert eredetileg a zöld tésztával akartam, meg spenóttal és Mornay mártással, de nem volt már se spenótom, se fagyasztott klorofillem, és túl macerás lett volna, most csinálni. Úgyhogy, ez lett helyette.

    ReplyDelete
  3. A többi hozzávaló se kutya, de ez a fürjtojás nekem is nagyon tetszik! Tök jól néz ki a tányéron ;)

    ReplyDelete
  4. Ezt szerintem szabadalmaztatni kellene, ilyen pasta carnonara-t még nem láttam sehol. Nem csak érdekes, de gyönyörű is.

    ReplyDelete
  5. Ez a lúd elég kövér lett...csak ámulok és bámulok!
    Én rendszeresen használok fürjtojást, szerintem is érdemes többmindenhez kipróbálni. Mesterkonyhákban nem látni tökéletesebb ételt! Nagyon szép!

    ReplyDelete
  6. Csúcs! :) Nekem is a pasta carbonara a kedvenc olasz tésztaételem, nagyon szeretem.

    ReplyDelete
  7. Nagyon tetszik, én is csináltam már hasonlóképpen, de ott nem maradt egyben a tojás. :D

    ReplyDelete
  8. @Beatbull: Köszi;) Mär a karäcsonyi menüben is helyett kapott.

    @Hobbychef: Köszönöm! Örülök, hogy tetszik!

    @Nem vagy mesterszakäcs: Nagyon köszönöm! Szerintem is remek izu a fürjtojäs!

    @Colours in the Kitchen: Köszi :)

    @duende:Köszönöm. Bärmikor jöhet :)

    @Raindrop: Az nem baj, az iz a lényeg. :)

    ReplyDelete