Pages

Wednesday, December 16, 2009

Basler Brunsli

Kanton Baselnek két nevezetes süteménye van a Läckerli, ami egy kemény keksz mézből, mandulából, kandírozott citrusokból és cseresznyepálinkából. Ezt az édességet egész évben szívesen fogyasztják. A másik pedig a Brunsli, ami mandulából és kakaóból vagy csokoládéból készül, és tipikus karácsonyi sütemény. Az első Brunslit 1790 körül említi az irodalom, s mivel akkor még nem volt csokoládégyár Svájban, így úgy döntöttem, hogy a kakaós változatot készítem el. A recept pedig egyenesen Baselből érkezett, méghozzá Robert fantasztikus blogjából. Csokoládés recept itt.


Hozzávalók:
250 g darált mandula
250 g porcukor
50 g kakaó
2 tojásfehérje
2 ek cseresznyepálinka
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 csipet só

Verjük fel enyhén a fehérjéket. Keverjük össze a mandulát, porcukrot és a szegfűszeget majd adjuk hozzá a fehérjét. Gyúrjuk össze, majd mielőtt teljesen összeállna adjuk hozzá a cseresznyepálinkát. Tegyük legalább 2 órára, de még jobb ha egy éjszakára hütőbe. Másnap nyújtsuk ki (ezt cukron szokták, de én kihagytam) és szagassuk ki. Tegyük 1 órára a hütőbe majd 190°C-on süssük olyan 8 percig. A belsejüknek még nedvesnek kell lennie.


No comments:

Post a Comment