A jiaozi (Kína) vagy gyoza (Japán), egy kínai gombócféle, amely ezekben az ázsiai országokban rendkívül népszerű. Tipikusan hús és zöldéség a töltelék. Ezeket a gomóbcokat nem szabad összekeverni a wontonnal, mivel a jiaozinak a tésztája vastagabb és a formája laposabb. Valamint a wonton tésztájának más összetevőji vannak. A jiaozit sokféle fajtára lehet osztani, aszerint, hogy hogyan készítek el: főtt, gőzölt és sült változatai léteznek. A kantoni változatot pl. dim sum-nak hívják, ezek kisebbek mint a jiaozi és egy vékonyabb, átlátszó tésztába vannak tekerve. Nagyon szeretem ezeket a gombócféleségeket, és a napokban úgy döntöttem, hogy elkészítem magam is. Bár a gombócdzsungel hatalmas, de tele van izgalmas és ízletes lakókkal, s bár még a dzsungel szélén állok, mégis megtettem az első lépést. Abban ugyan nem vagyok biztos, hogy ez a tészta a megfelelő választás volt, vagy sem, és abban sem hogyan nevezzem, de az eredmény nagyon ízletes volt, és már készülök is a második lépésre.
Hozzávalók:
125 g búzakeményítő
10 g kukoricaliszt
15 g disznózsír
150 ml forrásban lévő víz
500 g sertésszűz darálva
5 szál zöldhagyma, a fehér része
2 ek. szezámmagolaj
3-5 csepp sötét szezámmag olaj
1 tk friss gyömbér
2 ek szójaszósz
1 marék szójacsíra
20 g fehér káposzta
Keverjük el a keményítőt a liszttel és a zsírral. Adjuk hozzá a forrásban lévő vizet és egy villa segítségével keverjük össze, majd gyúrjuk simára. Formázzunk egy rudat és vágjuk szeletekre, nyújtsuk ki és szaggasunk köröket. Töltsük meg ( a töltelékhez keverjünk mindent össze) majd olajban süssük barnára mind a két oladalán, aztán öntsük rá 100 ml vizet, takarjuk le, aztán ha elpárolgott a víz süssük tovább 1-2 percig.
No comments:
Post a Comment