Levendula? Gyömbér, netán vanília? Hmm én most valami másra vágytam, valami izgalmasabbra, fűszeresebbre. Így jött a koriander a képbe és landolt a sárgabarack alul, hogy szépen karamellizálódjon (ami azt illeti én kb. 5 perccel korábban vettem ki a sütőből, mint kellett volna), tetején pedig könnyű kevert tészta sherryvel feldobva. Mellé szerintem egy gombóc kecsketúró vagy vanília fagyi mindenképpen kötelező, de legalábbis nem árt.
Hozzávalók:
a tésztához:
80 g vaj
50 g nádcukor
1 tojás
50 g liszt
20 g darált mandula
1/4 teáskanál sütőpor
1 teáskanál sherry
a barackhoz:
6-7 kisebb barack
1 teáskanál vaj
2 teáskanál nádcukor
1/2 teáskanál koriandermag
A
koriandert serpenyőben pár percig pirítjuk, hogy az aromát még jobban
előcsalogassuk, majd mozsárban összetörjük. A tésztához a puha vajat a
nádcukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a tojást és simára keverjük.
Végül a lisztet, a mandulát, a sütőport és a sherryt is hozzákeverjük.
Egy 18 cm-es sütőforma alját vajjal bekenjük és nádcukorral és korianderrel egyenletesen
megszórjuk. A barackokat félbe vágjuk és a vágási felülettel lefelé a
sütőlapra helyezzük és a masszát elegyengetjük rajta. 170°C-ra
előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük. A formában hagyjuk 5 percig
állni, majd kiborítjuk.
Csodálatos ízkavalkád ismét! Én nemrég sütöttem hasonló módon mákkal sárgabarack-tortát, áfonyaöntetes mákfagyival tálaltam...mennyei volt...;-)
ReplyDelete