Hozzávalók:
12 bébi articsóka vagy 4 közepes articsóka
2 citrom
1-2 gerezd fokhagyma + külön a majonézhez
5-6 ág friss kakukkfű
2 evőkanál olíva olaj
só
bors
a majonézhez:
2 tojássárgája
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál dijoni mustár
kb. 250 ml hidegen sajtolt repceolaj
3-4 gerezd sült fokhagyma vagy ízlés szerint
só
bors
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Néhány gerezd vagy akár egy egész fej fokhagymát fóliába csomagolunk, meglocsoljuk pici olajjal és addig sütjük, míg megpuhul. Közben egy tálat megtöltünk hideg vízzel és az egyik citrom levét belefacsarjuk. Az articsókák külső, kemény leveleit leszedjük, az aljából, illetve a tetejéből levágunk majd félbevágjuk őket és rögvest a citromos vízbe rakjuk. Sütőpapírra helyezzük a félbevágott articsókákat, citromlével és olajjal meglocsoljuk, sóval, borssal ízesítjük és kakukkfűvet, valamint fokhagymát és néhány vékony szelet citromot teszünk mellé. Az így előkészített articsókat a sütőpapírba csomagljuk és mérettől függően 20-25 percig sütjük.
A majonézhez keverjük a tojássárgájákat a mustárral, pici sóval és borssal simára. Lassan, vékony sugárban öntsük hozzá az olajat folyamatos kevergetés mellett. Ahogy kezd vastagodni adhatjuk egyre vastagabb sugárban. Ha felvette az olajat ízesítjük citromlével, sóval, borssal és keverjük el benne az előzőleg szűrőn átkent sült fokhagymapürét.
No comments:
Post a Comment