Hahó
tavasz! Bár ma aztán rendesen elbújtál, ezért úgy gondoltam legalább az
asztalra varázsolok valamiféle tavaszköszöntő finomságot. Habár még
elég sok téli hozzávaló rejtőzik a kamrában, de lassan már tényleg
dúskálni fogunk a sok-sok zöldben. Persze itt nem az import perui
spárgára és az egyiptomi újkrumplira gondolok. A gumieperről nem is
szólva...! Mindennek eljön az ideje, nem értem miért mérgezik magukat és
környezetüket az emberek ezekkel az ízetlen zöldségnek-gyümölcsnek
látszó termékekkel? Nem érzik, hogy nem jó? Tán sosem ettek még igazi
édes-lédús epret júniusban? A medvehagyma még alig néhány centis, de
már kihajtott. És hiába ígértek havat a hétre, most már semmi sem
tartóztathatja fel a növekedésben. Mivel még mindig tart a fagyasztó
elleni hadjárat, amiben szerencsére sokkal több túró bújt el, mint
reméltem. Többek között juhtúróra bukkantam, úgyhogy nem is volt kérdés,
spenóttal kell összehoznom. Sosem gondoltam volna, de kezdem
megszeretni a spenótot.
Hozzávalók:
a tésztához:
400 g liszt + a nyújtáshoz
75 g vaj
250 ml tej
25 g élesztő
¼ teáskanál só
a töltelékhez:
250 g juhtúró
300 g spenót
1 gerezd fokhagyma
1 evőkanál vaj
só
bors
szerecsendió
szeletelt mandula
1 tojás a kenéshez
A vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a tejet és langyosra hűtjük. Feloldjuk benne az élesztőt. A lisztet egy tálba szitáljuk és hozzáadjuk a vajas-élesztős tejet, majd sima tésztát gyúrunk. Letakarva 1 órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. A töltelékhez vajban megpároljuk a finomra vágott fokhagymát, hozzáadjuk a spenótot és amint az összesett, kevés sóval (a juhtúró ugye magában is elég sós), frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük. A spenótot szűrőbe rakjuk és hagyjuk jól lecsöpögni, fakanállal pedig kinyomkodjuk belőle a maradék nedvességet. A megkelt tésztát két darabra osztjuk. A tészta felét lisztezett deszkán kb. 5 mm vastagra nyújtjuk. A juhtúró felét rákenjük és elosztjuk rajta a spenót felét. Feltekerjük és kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. A másik darab tésztával ugyanígy járunk el. A csigákat vagy tepsire vagy kerek sütőformába helyezzük, megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szeletelt mandulával és 25-30 perc alatt megsütjük.
Imádom a spenótot, ki kell próbálnom:) Csodaszépek a fotóid, mindig megcsodálom őket:)
ReplyDeleteRemélem ízleni fog! Köszönöm szépen! :)
ReplyDelete