Nem tudom, hogy mennyire autentikus, mert nem jártam utána, ugyanis az éhség győzött és nyomban a konyha felé vettem az irányt. Ezért talán inkább mégse hívjuk thai hal currynek, hanem kókusztejes halnak thai ízekkel. Persze csupa olyan hozzávaló került bele, amit a thai konyában használnak. Nagy adag korianderrel és jázmin rizzsel tálaltam, jó csípősen! A receptet pedig nyomban el is küldöm a Tarka Bárka receptversenyére, mely még a hónap végéig várja azokat, akiknek van kedvük játszani.
Hozzávalók:
3 darab chili
2 cm gyömbér
3 thai citromfű
1 hagyma
1 csokor koriander
2 kaffir lime levél
3 evőkanál földimogyoróolaj
2 evőkanál halszósz
400 ml kókusztej
200 ml hal alaplé
1 lime
500 g fehér húsú hal, nálam fogas
A
chiliket félbe vágjuk és kikaparjuk a magokat. A gyömbért, 2 citromfűt
és hagymát darabokra vágjuk és a chilivel együtt késes robotgépbe
tesszük. Hozzáadjuk a kaffir lime leveleket,- ha nem kapunk, akkor egy lime héját reszeljük bele helyette -,
a koriandert és 2 evőkanál olajjal pürésítjük. Egy serpenyőben olajat
hevítünk, hozzáadunk 2 evőkanállal a pasztából és 1-2 perc kevergetés
után felöntjük alaplével és a kókusztejjel. Beletesszük a megmaradt
citromfűt és 10 percig főzzük. A halat kockára vágjuk és a kókusztejes
szószhoz addjuk és 2-3 percig alacsony hőfokon hagyjuk, hogy a hal
megfőjjön. Halszósszal és limelével ízesítjük, korianderrel, finomra
vágott chilivel és rizssel tálaljuk.
abszolút jónak tűnik. én gyakran csinálok mindeféle színű és tartalmú curryt. mindig külön tálalom a rizst. (mert amúgy felszippantja a szósz egy részét)
ReplyDeleteIgen, tényleg felszippantja. :)
ReplyDelete