Nem tudom, hogy ti hogy vagytok vele, de én ki nem állhatom a panírozást. Úgyhogy nem túlzás ha azt mondom, jó ha, 4-5 havonta egyszer csinálok vasárnap ebédre rántott húst. Azt is úgy, hogy miután túl vagyok a nehezén, és nyoma sincs már se a felvert tojásnak, se a zsemlemorzsának, akkor a legnagyobb nyugalommal komótosan kisütöm a hússzeleteket. Furcsa, mert gyerekként imádtam segíteni anyunak panírozni. Ha pedig ritkán elkap a retro hangulat akkor jöhet a rántott sajt, de ez se fordul elő túl gyakran. Másrészt csirkét soha, de soha nem rántottam még pedig a rántott csirkeszárnyat imádom, igaz csak azt a felét, amiben két csont van. A másikat nem szoktam megenni, hát ilyen válogatós vagyok és kész. Csirkecombot még életemben nem rántottam és most is csak azért vetemedtem rá, mert birizgálta a fantáziám a dolog, hogy vajon milyen élményt nyújt majd a puha konfitált hús a ropogós panír alatt. A panírozástól sajnos ebben az esetben sem lehet megszabadulni, viszont garantálom, hogy ilyen omlós rántott csirkecombot még nem ettetek! A dolog titka a konfitálás, vagyis zsiradékban viszonylag alacsony hőfokon készültek a combok, aztán pedig panírozás után magas hőfokon néhány perc alatt aranybarnára sültek. Már csak a sült krumpli hiányzott mellé, csakis extra vékonyra szeletelve!
Hozzávalók:
6 csirkecomb
1 liter olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 ág rozmaring
só
bors
liszt
tojás
zsemlemorzsa
a sült krumplihoz:
4 nagy burgonya
földimogyoróolaj
só
A combokről leszedjük a bőrt, sózzuk és borsozzuk. A sütőt előmelegítjük 140°C-ra. Egy
tálba szorosan egymás mellé helyezzük a combokat, mellé rakjuk a
fokhagymát, a rozmaringot és ráöntjük az olívaolajat, úgy hogy befedje a
combokat. Letakarjuk és 2 órán át hagyjuk a sütőben konfitálni. Hagyjuk
langyosra hűlni, papíron leitatjuk és a szokásos módon panírozzuk majd
190°C-os forró olajban kisütjük. Pucoljuk meg és
vágjuk tesztszőleges vastagságú hasábokra a burgonyát. Hagyjuk jeges vízzel töltött tálba állni
egy éjszakán, de minimum egy fél órán át. Ezután öblítsük le, majd
töröljük szárazra. Melegítsük elő az olajat 140°C-ra és süssük elő a
burgonyahasábokat 6-8 percig, amíg félig átlátszó fehérré nem válik.
Ezután hagyjuk állni egy negyed órát. Forrósítsuk fel az olajat 190°C-ra
és süssük a burgonyahasábokat 3-4 percig. Ezután öntsük egy
konyharuhával kibélelt tálba, sózzuk, húzzuk ki alóla a konyharuhát,
rázzuk össze és tálaljuk azonnal.
No comments:
Post a Comment