megenné az elefántom! A mai napig eszembe szokott jutni ennek a mondókának az első sora, ha fánksütésre adom a fejem. Van egy nagy gyermekkori kedvencem, amit érdekes módon nem ettem sokszor, sőt még csak nem is anyukám sütötte. Ugyanis egy igazi régivágású üzemi étkezdéből származik, ott kóstoltam először és jártam rá, amíg csak lehetett. Sőt, még a receptet is sikerült megszerezni tőlük! Ha emlékezetem nem csal, akkor egy nyári szünetben ehettem belőle utoljára olyan 8-9 évesen. Még a jó öreg alumínium ételhordóval álltam be a sorba az étkezde hátsó bejáratához vezető lépcsőn. Aztán már csak arra emlékszem, hogy arcom-kezem ragacsos és kakaóporos volt, és hogy a cukor csak úgy ropogott a fogam alatt.
Hozzávalók:
500 g liszt
500 ml tej
50 g vaj
6 tojás
1 teáskanál sütőpor
1 csipet só
olaj a sütéshez
porcukor, porcukros kakaó vagy fahéjas-kakaós cukor a hempergetéshez
A
tejet a vajjal és a sóval felforraljuk, majd beleöntjük a lisztet és
simára keverjük. Amint az edény alján egy fehér réteg keletkezik
levesszük a tűzhelyről és egy tálba öntjük. Ha a tészta langyosra hűlt
egyenként belekeverjük a tojásokat és a sütőport. A tésztából
fagyiadagolóval félgömböket adagolunk a forró olajba és lassan 10-13
perc alatt aranybarnára sütjük. Vigyázzunk, hogy az olaj ne legyen túl
forró, különben a fánkok belseje nyers marad! A kisült fánkokat
lecsepegtetjük és még langyosan meghempergetjük a cukorban.
Nagyon jól néz ki! Fahéjasat kérnék!:-) Nagyon finom lehet.
ReplyDeleteJuuuj de szeretem! :) Mi ezt a fánkot egérkének hívjuk, kakaóba hempergetve, jajjj, abbahagyhatatlan! Lehet, hogy nekiállok? ;-)
ReplyDeleteÉn is ismerem ezt a fánkot, nagyon szerettem kakaós porcukorral!
ReplyDeleteNem jut eszembe, mi hogy neveztük.
Vegyetek csak! :D
ReplyDeleteÁáá ő az egérke? De jóóó! :D Tényleg nehéz abbahagyni...;)