Amennyire csak lehetséges, figyelek arra, hogy szezonálisan és helyi termékekből főzzek, viszont van amikor egyszerűen muszáj kivételt tenni. Ilyen a narancs-édeskömény páros, aminek sajnos nem esik egybe a szezonja. Arról nem is szólva, hogy narancs ugye itt nem terem, így aztán addig várhatnék helyi terményre, míg piros hó esik. De ezt a már klasszikusnak mondható párost egyszerűen nem szabad kihagyni. Most, hogy tombol a citrusok szezonja, fejcsóválva lecsaptam egy édesköménygumóra, végülis ez is az is Olaszországból jön, úgyhogy fogjuk rá, hogy néha belefér. Egy ici-picit orientális irányba vittem el a salátát, ugyanis kardamommal, rózsavízzel és pisztáciával dobtam fel.
Hozzávalók:
1 édeskömény
2 narancs
1 grapefruit
1 mandarin
3 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál citromlé
1 teáskanál reszelt narancshéj
1/2 teáskanál méz
2-3 zöld kardamom
1/2 teáskanál rózsavíz
50 g sózatlan, héjas pisztácia
só
frissen őrölt bors
Az édesköményt vékonyra gyaluljuk, a zöldjét pedig tálalásig félre tesszük. A narancs héját lereszeljük, és a többi citrussal együtt először az alját és tetejét vágjuk le, majd körben, a gyümölcs formáját követve a maradék héjat is levágjuk. A megpucolt citrusokat karikára vágjuk. A kardamomot megtörjük, a magokat kiszedjük és mozsárban finomra törjük. Ha ezzel nem akarunk vesződni, akkor használjunk őrölt kardamomot, olyan 1/8 teáskanálnyit, vagy ízlés szerint. Ne feledjük, a kevesebb több, úgyhogy a rózsavízzel is vigyázzunk. Az többi hozzávalóval simára keverjük az öntet és a finomra gyalult édesköménnyel összekeverjük. Sóval, borssal ízesítjük. Az édesköményt a citrusokara halmozzuk, a maradék öntetből locsolunk rájuk és megszórjuk durvára vágott sózatlan pisztáciával.
No comments:
Post a Comment