Hozzávalók:
a sütőtök-birs püréhez:
1 birsalma
130 g sütőtök (hámozva mérve)
1/2 teáskanál spekulatius fűszerkeverék
1 evőkanál nádcukor
2 narancs leve és héja
valamint szükség esetén víz
a pots de crème-hez:
6 darab 1 dl-es edénykéhez
360 ml tejszín
150 g sütőtök-birs püré
4 tojássárgája
70 g nádcukor
ízlés szerint még 1/4 teáskanál fűszerkeverék
1 narancs reszelt héja
A püréhez a birsalmát meghámozzuk és a sütőtökkel együtt kockára vágjuk. Egy lábosban a cukrot karamellizáljuk, hozzáadjuk a sütőtököt és a birsalmát, majd felöntjük a narancslével, hozzáadjuk a fűszerkeveréket, a narancshéjat és alacsony hőfokon puhára főzzük. Ha a narancslé ne fedi el teljesen, akkor öntsük hozzá egy kevés vizet. Miután megpuhult pürésítjük és hagyjuk kihűlni.
A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. A tejszínt forrásig melegítjük, közben habosra keverjük a tojássárgájákat a nádcukorral. A forró tejszínt folyamatos keverés mellet a tojássárgájákhoz öntjük. Belekeverjük a sütőtök-birs pürét, narancshéjjal és fűszerkeverékkel ízesítjük, majd hőálló edénykékbe öntjük. Egy hőálló tálba forró vizet öntünk, éppen csak annyit, hogy az az edénykék falának a feléig érjen. 15-20 percig a gőzöljük/sütjük. Akkor van kész, ha a közepe remegős. Tegyük egy éjszakára, de minimum 5 órára a hűtőbe.
Ezt én is szívesen kikapnám a hűtőmből a kedvenc kanálkámat markolva....:)
ReplyDeleteHa erre tévednél, legyen nálad az a kedvenc kanálka. :)
ReplyDeleteÉn is szeretném megkóstolni....kis pohárka is elég, csak hadd kanalazzam!! :D
ReplyDeleteGyere te is! Csak kopogj hármat! ;)
ReplyDelete