Pages

Tuesday, November 6, 2012

Tengeri sügér chorizo mártással burgonyával, lóbabbal, tölcséres rókagombával és peterzselyemolajjal

A tengeri sügér egyszerűen ellenállhatatlan. Az első falat után szerelembe esik az ember és nincs többé visszaút. Alig hittem a szemeimnek, amikor a halasomnál erre a gyönyörű és hatalmas filére bukkantam. Fel is borítottam minden tervemet és alig vártam, hogy kibontakozhassak végre a konyhában. Úgy képzeljétek, hogy a fotón félbe van hajtva, mekkora hal lehetett! Ha hiszitek ha nem, ez az étel már legalább fél éve a fejemben volt, úgyhogy itt volt az ideje, hogy végre meg is valósítsam. Úgy gondoltam, hogy a fűszerekkel óvatosan bánok és csak a mártásra helyezem a hangsúlyt, így esett a választásom a nagyszerű spanyol chorziora. A lóbab, a gomba és a burgonya, ami most egy rózsaszín fajta volt, könnyű köretként szerepel a tányéron. A halat pedig olajban konfitáltam, hiszen egy ilyen csodás alapanyag megérdemli a finom bánásmódot.


 

Hozzávalók:
a halhoz:
4x 200 g tengeri sügér
olívaolaj


bors
a lóbab-tölcséres rókagomba raguhoz:
1 teáskanál vaj
1 salotta
100 g tölcséres rókagomba
250 g lóbab
1 ág kakukkfű
pár csepp citromlé


bors
a chorizo mártáshoz:
100 g chorizo

1 salotta
1/2 teáskanál vaj
1/2 teáskanál édesköménymag
150 ml fehér bor

250 ml hal alaplé
50 ml tejszín

bors
a burgonyához:
4 közepes burgonya
50 g vaj


bors
a petrezselyemolajhoz:

1/2 csokor petrezselyem
50 ml olaj



A lóbab-gomba raguhoz főzzük elő 1 percig a fejtett lóbabot, majd szűrjük le és hűtsük le hideg vízben. Távolítsuk el a külsö kemény héját és tegyük félre. Vajban pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a rókagombát és pároljuk néhány percig. Adjuk hozzá a lóbabot és pároljuk az egészet 2 percig. Ízesítsük sóval, borssal, citromlével és kakukkfűvel. A sütőt melegítsük elő 150°C-ra. Fűszerezzük a halat és tegyük az olajba úgy, hogy az teljesen befedje. Vastagságtól függően konfitáljuk 5-7 percen keresztül. A burgonyát spagetti formájúra vágjuk, ha nincs ehhez megfelelő eszközünk, akkor vágjuk vékony csíkokra. Vajban pároljuk puhára, sóval, borssal ízesítjük. A petrezselyemzöldet pürésítjük az olajjal, majd leszűrjük. A mártáshoz vajban üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk az édesköménymagot, a chorizot és pár percig pároljuk. Felöntjük a borral és felére főzzük. Hozzáadjuk az alaplevet és 3/4-ére főzzük. Leszűrjük, hozzáöntjük a tejszínt és addig főzzük, míg besűrűsödik. Sóval, borssal ízesítjük.



No comments:

Post a Comment