Úgy hiányzott már a konyhám! A tegnapi napot aztán alaposan ki is használtam és rengeteg mindent főztem. Maradt néhány képviselőfánkom, amit úgy gondoltam, hogy valamilyen gyors és egyszerű krémmel fogok megtölteni. Könnyűnek azért nem hívnám, mert tejszín az alapja, amit az éppen aktuális bodzabogyóval hoztam össze. Van még néhány tervem a bodzával, lekvárt mindenképpen főzök majd, de remélem, hogy egy kis kísérletezésre is jut majd idő.
Hozzávalók:
a képviselőfánkhoz:
15 darabhoz
75 g liszt
60 g víz
60 g tej
50 g vaj
2 tojás
egy csipet só
a bodzahabhoz:
4 evőkanál bodzabogyó
4 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál portói
1 teáskanál víz
15 darabhoz
75 g liszt
60 g víz
60 g tej
50 g vaj
2 tojás
egy csipet só
a bodzahabhoz:
4 evőkanál bodzabogyó
4 evőkanál vaníliás cukor
2 evőkanál portói
1 teáskanál víz
1/2 teáskanál kukoricakeményítő
150 ml tejszín
A képviselőfánkhoz a vizet, tejet és a vajat feltesszük melegedni. Ha felforrt levesszük a tűzhelyről és egyszerre beleöntjük a lisztet és a sót és alaposan összekeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és addig keverjük, míg a tészta elválik az edény falától és az edény alján egy vékony fehér réteg keletkezik. Egy másik tálba öntjük a masszát és a tojásokat egyenként belekeverjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztát habzsákba töltjük a végére tetszőleges kinyomófejet helyezünk és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk. 15-20 percen keresztül sütjük.A bodzahabhoz a bodzát a cukorral (ízlés szerint többet vagy kevesebbet is adhatunk hozzá), a vízzel és a borral felforraljuk és alacsony hőfokon 2 percig főzzük. Ezután egy keveset leöntük a léből és hozzákeverjük a keményítőt majd további 3-4 percig forraljuk. A tejszínt habbá verjük és belekeverjük a hideg bodzás szószt. A képviselőfánkokat ketté vágjuk, megtöltjük és a tetejét porcukorral megszórjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt tegyük bele a habot!
150 ml tejszín
A képviselőfánkhoz a vizet, tejet és a vajat feltesszük melegedni. Ha felforrt levesszük a tűzhelyről és egyszerre beleöntjük a lisztet és a sót és alaposan összekeverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és addig keverjük, míg a tészta elválik az edény falától és az edény alján egy vékony fehér réteg keletkezik. Egy másik tálba öntjük a masszát és a tojásokat egyenként belekeverjük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük. A tésztát habzsákba töltjük a végére tetszőleges kinyomófejet helyezünk és sütőpapírral bélelt tepsire nyomjuk. 15-20 percen keresztül sütjük.A bodzahabhoz a bodzát a cukorral (ízlés szerint többet vagy kevesebbet is adhatunk hozzá), a vízzel és a borral felforraljuk és alacsony hőfokon 2 percig főzzük. Ezután egy keveset leöntük a léből és hozzákeverjük a keményítőt majd további 3-4 percig forraljuk. A tejszínt habbá verjük és belekeverjük a hideg bodzás szószt. A képviselőfánkokat ketté vágjuk, megtöltjük és a tetejét porcukorral megszórjuk. Közvetlenül fogyasztás előtt tegyük bele a habot!
Nem kell megvárni, hogy a tésztamassza kihűljön mielőtt a tojásokat belekeverjük? Nem csapódnak ki a meleg masszában? Lehet, hülyeséget kérdezek... :-)
ReplyDeleteNem, nem csapódik ki. :)
ReplyDeleteAnnyira szép látvány, hogy nem is vágyom megkóstolni:)
ReplyDeleteKöszönöm.
Ez a szín és kép és minden csodaszép!:)
ReplyDeleteÉs még portói is van abban a bodzahabban...fenséges! :)
ReplyDelete@mági: Nagyon örülök, hogy tetszik! Én köszönöm! :)
ReplyDelete@Erika: Köszönöm szépen!
@teller-caka: Portói nélkül nem élet az élet. ;))
Tökéletes színek, így együtt, meg fennségesek:)
ReplyDeleteKöszönöm szépen Babett! :)
ReplyDeleteAnnyira gyönyörűek! Szerinted itthon hol lehet bodzabogyót kapni? Vagy már lecsúsztam róla? Én nem láttam sehol:(
ReplyDeleteSajnos nincs tippem! Lecsúszni nem csúsztál le szerintem, mert tegnap írták, hogy még nagyon sok van belőle. Kisebb piaconkon érdeklődnék talán, hátha tudnak hozni, de sajnos tippem az nincs.
ReplyDeleteAnnyira, de annyira szépséges!..és isteni lehet!
ReplyDeleteKöszönöm szépen Csibe! :)
ReplyDeleteAnnyira nagyon gyönyörű! Sőt! Csodálatos!
ReplyDeleteKöszönöm szépen!
ReplyDelete