Hozzávalók:
300 g liszt
2 tk sütőpor
2 tk sütőpor
50 g hideg vaj
50 g cukor
60 g étcsokoládé (minimum 60% kakaó)
1 tojás
120 ml kókusztej
1/4 tk garam masala
őrölt chili ízlés szerint
a lekvárhoz:
250 g uborka (hámozva mérve)
250 g uborka (hámozva mérve)
250 g ringló (magozva, hámozva mérve)
250 g cukor
10 g agar-agar
1 zöldcitrom
1 rúd vanília
A lisztet leszitáljuk a sütőporral együtt és beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot és a felkockázott hideg vajat. 50 ml kókusztejet alacsony hőfokon melegítünk és amikor már forró, de nem fő belekeverjük a durvára vágott csokoládét és simára keverjük. A csokoládés és a maradék kókusztejet a liszthez öntjük és simára gyúrjuk. Lisztezett
deszkán kb. 1,5 cm vastagra nyújtuk és kiszaggajuk. Tetejüket tejjel megkenjük és 200°C-ra előmelegített
sütőben 8-9 perc alatt megsütjük.
A lekvárhoz 50 g cukrot megőrlünk a darabokra vágott vaníliarúddal. Közben lereszeljük a meghámozott uborkát majd egy fazékba tesszük a kimagzott és kockára vágott ringlóval. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és 10 percig főzzük, majd mixerrel pürésítjük. Ezután belekeverjük a zöldcitrom levét és az agar-agart majd forrástól számítva 3 percig rotyogtatjuk és már tölthetjük üvegekbe. Ha folyósabb lekvárt szeretnénk, akkor elég szerintem a fele mennyiségű agar-agar!
A lekvárhoz 50 g cukrot megőrlünk a darabokra vágott vaníliarúddal. Közben lereszeljük a meghámozott uborkát majd egy fazékba tesszük a kimagzott és kockára vágott ringlóval. Hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és 10 percig főzzük, majd mixerrel pürésítjük. Ezután belekeverjük a zöldcitrom levét és az agar-agart majd forrástól számítva 3 percig rotyogtatjuk és már tölthetjük üvegekbe. Ha folyósabb lekvárt szeretnénk, akkor elég szerintem a fele mennyiségű agar-agar!
Ahogy leírtad a bevezetőt meggyőztél, először meglepődtem, aztán elképzeltem és barátkoztam. Na, nyálcsorgatás lett a recept végére. :-)
ReplyDeleteMit ne mondjak, melegen sokkal izgalmasabb az íze. :)
ReplyDeleteNagyon tetszik, még nem is halottam ilyenről, de jó lenne megkóstolni!:)
ReplyDeleteEddig még én sem, csak sima uborkalekvárról, de azt is ki fogom majd próbálni.
ReplyDelete