Pages

Tuesday, July 31, 2012

Málnahabos lángos

A sajtos-tejfölös lángos nagy kedvencem és hála Nyammm-nak mostanában elég gyakran sütöttem, ha már nyár van, meg egyébként is. Amolyan futótűzként terjed az a bizonyos recept 1957-ből. Most viszont anyukám egyik receptjét halásztam elő Dizájnmenza játékára. A feladat az, hogy öntsük új ruhába ezt a klasszikus strandi kedvencet. Ami azt illeti, csak a forma új, a kombináció nem. Gyerekkorom óta imádom a lángost habbal. Kicsit a csörögére hajaz a dolog, de talán gyorsabban elkészíthető. Ha maradt másnap lángos, akkor bizony mellé mindig valamilyen hab társult, akár eper, málna vagy ribizli, de a baracklekvárt se vetettem meg. Most egy kevés rózsavizet csempésztem a málnahabba.




Hozzávalók:

a lángoshoz:
300 g liszt
250 ml tej

1/2 kávéskanál só
12 g élesztő
1 evőkanál cukor

a málnahabhoz:
2 tojásfehérje

50 g cukor + 1 teáskanál
2 evőkanál víz
1 evőkanál rózsavíz

100 g málna 



Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd beleszitáljuk a lisztet, sót és jól összedolgozzuk. Tetejét kevés liszttel megszórjuk és egy jó fél órát meleg helyen kelesztjük. A megkelt tésztát két részre osztjuk és vékonyan, kb. 3 mm-esre nyújtuk. E tésztát kb. 2 centis csíkokra vágjuk és hengeralakú fém formára tekerjük majd 180°C-os olajban aranybarnára sütjük. Rácson hagyjuk lecsöpögni és ha már langyosra hűlt, akkor kiszedjük belőle a lyukas fémrudat (pl. cannoli vagy habroló forma).
A tojásfehérjéket egy csipet sóval elkezdjük habbá verni, majd hozzáadjuk a teáskanál cukrot és félkemény habbá verjük. Közben a cukrot feltesszük főni a vízzel, majd ha forr hozzáadjuk a rózsavizet és egy percig forraljuk. Vékony sugárban, folyamatos verés mellett a tojásfehérjéhez adjuk és kemény habot verünk. A málnát pürésítjük és szűrőn átkenjük majd a kész fehérjehaboz adjuk. A kihűlt lángosrolókat megtöltjük a habbal és friss málnával tálaljuk. Vigyázat: frissen fogyasszuk, mert ez hamarabb szárad, mint a rendes lángos, mivel nagyon vékony és hab sem áll el napokig!


8 comments:

  1. Óriási! Én azt hittem, hogy majd megkened a lángost habbal, aztán lehet tolni befelé. :-DDD
    Egyébként nálunk is csinálnak ilyeneket, de általában vaníliakrémmel töltik meg.

    ReplyDelete
  2. Úgy szoktam, csak a játék miatt kapott most új formát! :))

    ReplyDelete
  3. Ez valami hihetetlen! Ránézére cannoli, és mégse az! Ezt biztos kipróbálom! És a fénykép is: HÚHA! De azt már megszoktam!

    ReplyDelete
  4. Hihetetlen vagy:) Nagyon jó! Már a szavakat se találom, mert csak tátom a szám....max egy ilyen rolót valaki bele tehetene:D

    ReplyDelete
  5. Gyönyörű! És nagyon ötletes...látom festettél:)

    ReplyDelete
  6. @dizájnmenza: Örülök, hogy tetszik! Nekem nagyon bejön ez a kombináció már gyerekkorom óta. :))

    @Nyammm: Még mindig nyitva? mert tolom bele a lángosrolót! :))

    @Babette: Örülök, hogy tetszik. Azám...egész hétfő délelőtt! ;)

    ReplyDelete
  7. Gyönyörű és málnás! Dejóóó!:)

    ReplyDelete