Hozzávalók:
a karfiol curryhez:
az alaphoz:
1 teáskanál ghee
1 evőkanál fekete mustármag
1 hagyma
3 gerezd fokhagyma
2 cm friss gyömbér
1 evőkanál kurkuma
1/2 teáskanál őrölt fekete kömény
1/4 teáskanál fahéj
1/4 teáskanál őrölt chili (vagy ízlés szerint)
1/2 teáskanál garam masala
2 paradicsom
1 doboz paradicsom
250 ml kókusztej
só
a befejezéshez:
1 fej karfiol
1 teáskanál ghee
1 hagyma
1 cm friss gyömbér
1 gerezd fokhagyma
1/2 teáskanál őrölt görögszéna
1/2 teáskanál garam masala
1/4 teáskanál fekete mustármag
1 evőkanál paradicsompüré
250 ml kókusztej
ízlés szerint őrölt chili
só
a rotihoz:
200 g liszt
1 teáskanál sütőpor
1 evőkanál olaj
só
A curryhez szedjük rózsáira a karfiolt és főzzük sós vízben addig, míg félig megpuhul. Az alaphoz olvasszuk fel a ghee-t adjuk hozzá a fűszereket majd keverjük 5-6 percig. Ezután adjuk hozzá a kockára vágott hagymát, fokhagymát és gyömbért, illetve a kockára vágott paradicsomot, paradicsomkonzervet és a kókusztejet majd főzzük közepes lángon 15-20 percen keresztül. Ízesítsük sóval. Szűrjük le és tegyük félre. Ugyanabban az edényben olvasszunk újra gheet, adjuk hozzá a fűszereket és kevergessük néhány percig, majd hozzáadjuk a reszelt hagymát, gyömbért és fokhagymát és további 5-6 percig pároljuk a paradicsompürével együtt. Ekkor felöntjük az előzőleg leszűrt alappal. Hozzáadjuk a karfiolt és a kókusztejet és közepes lángon 15-20 percig főzzük. Ízesítsük sóval és chilivel. A rotihoz szitáljuk le a lisztet a sütőport és gyúrjunk puha, de ne ragadós tésztát kb. 140-150 ml vízzel és hagyjuk állni fél órát. Ezután vágjuk 6 egyforma darabra és nyújtsuk ki. A felső harmadát kenjük meg olajjal, és hajtsuk az olajos felét a közepére. A felső harmadát szintén megkenjük olajjal és a közepére hajtjuk. Ezután forgassuk el a rotit és ismételjük meg a hajtogatást újra. Hagyjuk letakarva pihenni egy negyed órát. Nyújtsuk vékonyra és forró serepnyőben süssük meg egyenként.
Nagyon like! A lilákat is beleraktad? Gyógyulgassál! Én szívesen adnék egy kis meleget!
ReplyDeleteÓ, de gyönyörűek ezek a karfiolok...no meg a képek is. Remélem meggyógyít ez a jó kis csípős curry. Jobbulást!
ReplyDeleteMa kaptam üzenetet a szülinaposoktól, nagyon nagy sikere volt a csokimousse tortának. :-)
@dizájnmenza: Nem, azokat nem, mert egyrészt sok lett volna, másrészt meg féltem, nehogy valami förtelmes színt produáljon. Köszönöm, rajta vagyok, itt gőzlög a tea...:)
ReplyDelete@Eva: Óóó szuper, nagyon örülök! :)) Köszi! Én is nagyon remélem, tán sose voltam még megfázva nyáron. :S
Gyógyulj meg gyorsan! Annyira gyönyörűek ezek a képek, hogy még így színesen a karfiolt is hajlandó lennék megenni, pedig abszolút tiltólistás nálam.
ReplyDelete