Tudatalatt talán már a VKF jubileumi fordulója inspirálta ezeket a kis apróságokat. Végre sikerült szedermálnát (tayberry) zsákmányolnom, bár meg kell mondanom, hogy az illata ugyan levett a lábamról, de az íze már nem. Ezért úgy döntöttem, hogy gyorsan valami sütibe rejtem a piros szemeket. Maradék tojásfehérje felhasználáshoz is nagyszerű sütemény a financier. Mivel már olyan régen jutott időm a blogra és most is éppen rohanok, ezért aztán úgy gondoltam, hogy két receptet is hozok egyszerre. A másik a ribizlizselé, ami tényleg nem igényel sok munkát és még főzni is csak néhány percig kell, ami nagy előny ebben a hőségben!
Hozzávalók:
a financiers-hoz:
3 tojásfehérje
35 g liszt
80 g darált mandula
100 g vaj
80 g porcukor
1/4 teáskanál őrölt hibiszkusz
1/4 teáskanál szárított illatos rózsaszirom vagy rózsavíz
1 kisebb maroknyi málna vagy szedermálna
A
vajat alacsony hőfokon megolvasztjuk és addig hagyjuk melegedni míg
megbarnul, majd pár percig állni hagyjuk. Közben leszitáljuk a lisztet,
mandulát és a porcukrot. Belekeverjük a hibiszkuszt és a rózsaszirmot.
Majd robotgép segítségével hozzáadjuk a tojásfehérjét (a rózsavizet,
amennyiben nem szirmot használunk) és simára keverjük. Végül
belekeverjük a leszűrt barna vajat és kisebb kerek vagy bármilyen más
szilikonformába kanalzzuk a masszát. Mindegyik közepébe gyümölcsöt
rakunk és előmelegített sütőben 180°C-on 15-20 percig vagy amíg
megbarnul sütjük.
a ribizlizseléhez:
ribizli
cukor
A
ribizlit megmossuk majd néhány evőkanál vízzel feltesszük főni. Nem
kell leszemezgetni. Amint megpuhult átpasszírotzzuk és lemérjük a kapott
pürét. Azonos mennyiségű cukorral feltesszük főni és kb. 5 perc után
lehabozzuk (vagy amint elkezd zselésedni). Már tehetjük is üvegekbe és mehet a szárazdunsztba!
Sajnálom, hogy nem olyan finom a szedermálna, pedig nagyon jól hangzott. Nagyon guszta a keksz és a zselé is!
ReplyDeleteHát...szedermálna téren én is tudatlan voltam! Minden iszonyat szuper: recept, képek...de különösen az a hátulról jövő fényes kép, az nagyon tuti!
ReplyDeleteIsmételten gyönyörű képek:) Ribizli zselét ki is próbálom a héten!
ReplyDelete@Katuci: Még kísérletezem majd vele, ki tudja mit lehet kihozni belőle.
ReplyDelete@dizájnmenza: Nem vesztettél semmit szerintem. ;) Köszönöm szépen!
@Nyammm: Köszönöm szépen! :) Jó befőzést! ;)
Én sem hallottam még szedermálnáról, de itt még alap gyümölcsöket sem lehet kapni, úgyhogy gondolom ez is bukó:)
ReplyDeleteNoémi, akartam már kérdezni, hogy nem osztod-e meg itt fotós tapasztalataidat.Szerintem sokan tanulnánk tőled. Én legalábbis szívesen...:)Egy-két tipp ilyesmi. A tastespotting-on is nézem a fotóidat, gyönyörűek!
@Erika: Hacsak nincs kerted! :)
ReplyDeleteHúú köszönöm szépen!Az az igazság, hogy még magam is a tanuló fázisban vagyok, sőt nagyon az elején, úgyhogy nem érzem magam késznek arra, hogy erről írjak. Viszont, ha van kérdésed, akkor privátban szívesen válaszolok, már ha tudok! :))