Hozzávalók:
a tésztához:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojás
1 csipet só
a fehér csokoládés kávémousse-hoz:
100 g fehér csokoládé
50 ml tejszín
1 evőkanál szemes kávé
25 g cukor
25 g víz
1 tojássárgája
1 lap zselatin
100 ml tejszín
az ánizsos étcsokoládé ganache-hoz:
75 g szobahőmérsékletű vaj
80 g csokoládé (70% kakaó)
55 ml tej
1/4 teáskanál ánizs
a habcsókhoz:
30 g tojásfehérje (kb. 1 darab)
30 g cukor
25 g porcukor
1/4 teáskanál kukoricakeményítő
1 csipet őrölt ánizs
kakaóbab töret
A tésztához szitáljuk le a lisztet és a porcukrot majd a közepébe készített mélyedésbe rakjuk a kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal kezdjük el beledolgozni a lisztet a vajban, majd amikor már morzsás adjuk hozzá a tojást és gyúrjuk simára. Tegyük két órára a hűtőbe. Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát 2-3 mm vastagra és béleljük ki piteformánkat, majd helyezzünk rá sütőpapírt és pitesúlyt vagy valamilyen hüvelyest nehezéknek. Süssük elő az alapokat 7-11 perc alatt, majd hagyjuk rácson kihűlni.
A kávémoussehoz főzzük fel az 50 ml tejszínt a szemes kávéval és hagyjuk állni 15 percet. Közben gőz felett olvasszuk fel a csokoládét, majd öntsük hozzá a leszűrt tejszínt és keverjük simára. A cukorot főzzük fel a vízzel és hagyjuk langyosra hűlni. Gőz felett verjük habosra a sziruppal a tojássárgáját majd oldjuk fel benne az előzőleg beáztatott zselatint. Keverjük a fehér csokoládéhoz, majd forgassuk bele a felvert tejszínt és tegyük a hűtőbe habzsákban.
Egy villával keverjük krémesre a vajat és tegyük félre. Aprítsuk fel a csokoládét és forrjuk fel a tejet az ánizssal. Öntsük szűrőn keresztül a tejet a csokoládéra, majd pár pillanat múlva simára. Ezután keverjük bele a vajat fakanállal!
A tojásfehérjét verjük egy csipet sóval félkeményre, majd adagoljuk hozzá a cukrot és verjünk kemény habot. Forgassuk bele a porcukrot, keményítőt és ánizst. Nyomjuk sütőpapírra tetszőleges formában és szórjuk meg kakaóbab törettel. 90°C-ra előmelegített sütőben mérettől és vastagságtól függően szárítsük 90-120 percig.
Nagyon szupi! Főleg ez az ánizsos habcsók. El tudom képzelni milyen illat lehet a konyhádban! ;)
ReplyDeleteÓÓÓ....ez isteni finom lehet! Te vagy a példaképem! ;-)
ReplyDeleteKávé pipa, imádom. Ánizs pipa, imádom. Együtt, imádom! Kakaóbab, hát annál meg nem sok jobb dolog létezik! Fantasztikus desszert!!
ReplyDeleteÖrülök, hogy tetszik! :) Itthon is kérték, hogy ilyet még csináljak mindenképpen. :D
ReplyDeleteMutatós és biztos nagyon finom desszert.
ReplyDeleteThank you for posting such a great article. Keep it up mate.
ReplyDeletedfdf
Cricket Store Christchurch | Cricket Store New Plymoth