Ebben a melegben tényleg nem tanácsos bekapcsolni a sütőt. Ennek ellenére egész szombat délután üzemelt: először pizzát sütöttem, majd csontot pirítottam alapléhez, végül pedig az eper crumble fagyi egyes hozzávalóihoz kellett. Sőt, még lekvárt is főztem! Egy ilyen jól befűtőtt konyhában töltött idő után, az embernek legalább eszébe se jut, hogy szaunába menjen. A desszertről persze nem akartam lemondani, de valahogy elment a kedvem a meleg sütitől, még akkoris ha mellé egy gombóc házi fagyi jár. Hirtelen jött az ötlet, hogy a kettőből egyet csináljak.
Hozzávalók:
a fagyihoz:
200 g eper
500 ml tej
60 g cukor
3 tojássárgája
1 teáskanál vanília paszta vagy 1 rúd vanília
125 g mascarpone
a morzsához:
50 g liszt
50 g mandula
25 g cukor
35 g vaj
Az epret kevés cukorral megszórjuk és 180°C-os sütőben 10-15 percig sütjük. Az eper felét pürésítjük és félre tesszük. A fagyihoz felforraljuk a tejet, a cukrot habosra keverjük a tojássárgájával, belekverjük a vanília pasztát. A forró tejet folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájás masszához öntjük. Ezután visszatesszük a tűzhelyre és addig melegítjük míg eléri a 85°C-ot. Ezután hagyjuk kihűlni és belekeverjük a mascarpone sajtot. A morzsához egy aprítóba tesszük a hozzávalókat majd összedolgozzuk. Sütőlapra terítjük és 200°C-os sütőben 5-7 perc alatt világosra sütjük. A fagyialapot az egészben hagyott eperrel együtt fagyigépbe öntjük és megfagyasztjuk (A gép szépen összezúzza az epret kevergetés közben). Ezután beleszórjuk a morzsát, majd egy tálba öntjük és elkeverjük benne az eperpürét és kb. 30 percre a fagyasztóba tesszük. Tálaláskor egy kevés félretett morzsával megszórjuk.
Jajj de jó lenne ez most ebben a hőségben:)
ReplyDeleteIde vele! :) mindjárt szaladok is a zöldségeshez eperért ;)
ReplyDeleteHmmm, nagyon-nagyon...
ReplyDeleteNagyon guszta! Wow! :))
ReplyDelete