Pages

Thursday, May 17, 2012

Portói boros rebarbaralekvár

Úgy emlékszem, először négy évvel ezelőtt főztem lekvárt, méghozzá szilvát és azért, mert egyébként ehetetlen volt a gyümölcs. Aztán később megjött a kísérletező kedvem és akkor született ez a lekvár, ami mára nagy kedvence a családnak. Főztem már csak rebarbarából, de mégis az almás verzió fogyott mindig a legjobban. Idén egy kevés portói bort is csempésztem bele, szerintem nagyon jót tett neki! Ízlés szerint nyugodtan dobjuk fel fűszerekkel, mint a fahéj, csillagánizs, kardamom, de akár fekete borssal is izgalmasabbá tehetjük!

 
Hozzávalók:
850 g rebarbara
850 g alma
650 g cukor
150 ml portói bor
3 evőkanál vaníliakivonat

A rebarbarát megmossuk, két végét levágjuk majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjük és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy fazékban ráöntjük a cukrot, portóit és kb. 50-70 percig főzzük, míg besűrűsödik. Ha szép sima lekvárt szeretnénk akkor botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és főzzük egy újabb 10-20 percen keresztül. Kiforralt üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.

 

8 comments:

  1. A rebarbarát nem kell meghámozni?

    ReplyDelete
  2. @Csibe: Palacsintába majdnem olyan kedvenc, mint a barack. :)

    @marisz57: Én nem szoktam, csak ha nagyon vastagok.

    ReplyDelete
  3. Szuper recept! Tetszik a háttér:)

    ReplyDelete
  4. A kedvenc ládám belseje, nem volt könnyű benne fotózni, de nem vissz rá a lélek, hogy szétszedjem. :)

    ReplyDelete
  5. Áááá, én még sosem ettem rebarbarát, és nem is jött még eddig velem szembe...de nem adom fel..:))
    Most már ki kell próbálnom...

    ReplyDelete
  6. Szét ne szedd azt a ládát! :)

    ReplyDelete
  7. @mozzarelli: Remélem találsz valahol!

    @Vesta: Neeem, nem visz rá a lélek, csak így nehézkes vele/rajta/benne a fotózás, de hát! Imádom az ilyen öreg ládákat...:))

    ReplyDelete