Úgy emlékszem, először négy évvel ezelőtt főztem lekvárt, méghozzá szilvát és azért, mert egyébként ehetetlen volt a gyümölcs. Aztán később megjött a kísérletező kedvem és akkor született ez a lekvár, ami mára nagy kedvence a családnak. Főztem már csak rebarbarából, de mégis az almás verzió fogyott mindig a legjobban. Idén egy kevés portói bort is csempésztem bele, szerintem nagyon jót tett neki! Ízlés szerint nyugodtan dobjuk fel fűszerekkel, mint a fahéj, csillagánizs, kardamom, de akár fekete borssal is izgalmasabbá tehetjük!
Hozzávalók:
850 g rebarbara
850 g alma
650 g cukor
150 ml portói bor
3 evőkanál vaníliakivonat
A rebarbarát megmossuk, két végét levágjuk majd kb. 2 cm-es darabokra vágjuk. Az almát meghámozzuk, a magházát eltávolítjük és kb. 1 cm-es darabokra vágjuk. Egy nagy fazékban ráöntjük a cukrot, portóit és kb. 50-70 percig főzzük, míg besűrűsödik. Ha szép sima lekvárt szeretnénk akkor botmixerrel pürésítjük, majd visszatesszük a tűzhelyre. Hozzáadjuk a vaníliakivonatot és főzzük egy újabb 10-20 percen keresztül. Kiforralt üvegekbe töltjük és szárazdunsztban hagyjuk kihűlni.
Izgalmasan hangzik!
ReplyDeleteA rebarbarát nem kell meghámozni?
ReplyDelete@Csibe: Palacsintába majdnem olyan kedvenc, mint a barack. :)
ReplyDelete@marisz57: Én nem szoktam, csak ha nagyon vastagok.
Szuper recept! Tetszik a háttér:)
ReplyDeleteA kedvenc ládám belseje, nem volt könnyű benne fotózni, de nem vissz rá a lélek, hogy szétszedjem. :)
ReplyDeleteÁááá, én még sosem ettem rebarbarát, és nem is jött még eddig velem szembe...de nem adom fel..:))
ReplyDeleteMost már ki kell próbálnom...
Szét ne szedd azt a ládát! :)
ReplyDelete@mozzarelli: Remélem találsz valahol!
ReplyDelete@Vesta: Neeem, nem visz rá a lélek, csak így nehézkes vele/rajta/benne a fotózás, de hát! Imádom az ilyen öreg ládákat...:))