Mióta két lelőhelyre bukkantam, ahol érlelt marhahúst árulnak, azóta más hús nem is nagyon volt a konyhában. Persze ez is csak ritkán, mert nem szabad túlzásba vinni. Legtöbbször Béarnaise mártással vagy házi fűszervajjal tálalom. Szerintem nem is nagyon kell mellé más, mint egy saláta, persze az is igaz, hogy sült krumplival sem rossz. Ma viszont a tipikus angol "Sunday roast" inspirált. Ez a vasárnaponként felszolgált ebéd készülhet bármilyen húsból. Általában zöldségek, sült burgonya vagy püré, valamilyen szósz és yorkshire pudding kíséri. Ami utóbbit illeti, ezek most apró méretet öltöttek és a helyes kis mélyedés tökéletesnek bizonyult arra, hogy benne tálaljam a mártást. A mártás lelke a hagyma, melyet mindenképpen alacsony hőfokon rengeteg vajban karamellizáljunk, de nehogy cukrot adjunk hozzá! A folyamat időigényes, ez tény, de így lesz az igazi. A püréhez a tejet melegístük fel egy-két karika tormával és hagyjuk állni egy ideig. Így a pürének kellemes tormás íze lesz, de semmiképpen sem túl erős. Néhány karika sült hagyma pedig remekül feldobja.
Hozzávalók:
2 közepes hagyma
1 evőkanál vaj
200 ml barna borjú alaplé
100 ml barna sör
1 babérlevél
3-4 szem feketebors
só
A hagymát vágjuk vékony szeletekre, közben olvasszuk meg a vajat. Adjuk
hozzá a hagymát és keverjük össze, hogy mindenhol jól bevonja a vaj.
Alacsony hőfokon pároljuk addig, míg karamellizálódik, ez eltarthat akár
30-45 percig, de kitartás, hiszen ez mártásunk lelke! Szűrjük le a
felesleges vajat, majd öntsük fel a sörrel és az alaplével, adjuk hozzá a
babérlevelet és a borsot majd főzzük kb. a felére. Amennyiben nem elég
sűrű kevés keményítővel sűríthetjük.
Azt hiszem, minden részletében tökéletes! Ez a hús, na ilyet nem kapni emberi áron itthon. Milyen kár.
ReplyDeleteNagyon tudsz:)Ez tökéletes:)
ReplyDeleteKöszönöm szépen! :) Katuci itt sem éppen ingyen osztogatják, de úgy vagyok vele, hogy inkább keveset, de jót.
ReplyDelete