Pages

Wednesday, February 15, 2012

Tárkonyos céklasaláta

A cékla és a kecskesajt verhetetlen páros, mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a gnocchi, mely mint édesen, mint sósan megállta a helyét, de ravioliként is színre léptek már. Bár sikerült újra nagyobb mennyiségű vérnarancsra szert tennem, helyette inkább az almát választottam a saláta egyik komponenseként. A tárkony remekül illik az almához és a céklához is, úgyhogy már csak valami ropogós hiányzott. Erre a dió volt a válasz, mely harmonizált az öntettel, hiszen dióolajat használtam hozzá. A céklát megsütöttem, majd mézben karamellizáltam, de került belőle nyersen is a tányérra. Ha sikerül igazi juh- és kecsketejből készült feta sajtot szereznünk, akkor mindenképpen azt használjunk salátánkhoz, hiszen sós íze ellensúlyozza a mézes céklát.



Hozzávalók:
1 közepes (sárga) cékla személyenként +1
1 alma személyenként
2 evőkanál méz
1 citrom
4 evőkanál dióolaj
2 evőkanál fehér balzsamecet
1-2 csipet őrölt ánizs 
100 g feta sajt
1 csokor tárkony
1 marék dió
só, bors


Süssük a céklákat kb. 20 percig fóliában, majd szeleteljük fel. Az almát vágjuk cikkekre és tegyük tálalásig citromos vízbe. A mézet olvasszuk fel alacsony hőfokon és karamellizáljuk benne a felszeletelt céklát, ízesítsük ánizzsal, sóval és borssal. A maradék nyers céklát gyaluljuk vékony szeletekre. Az öntethez keverjük össze a dióolajat és a balzsamecetet, adjuk hozzá a mézes céklát, ízesítsük szükség szerint kevés sóval. Adjuk hozzá az almaszeletket és a tárkonyleveleket. Tálaljuk feta sajttal és dióval.



No comments:

Post a Comment