Kérem szépen az úgy volt, hogy félálomban belebotlottam ebbe a gofriba. Akkor még nem is igazán érdekelt a dolog, de mikor már magamhoz tértem, akkor feltűnt, hogy ez nem is igazi gofri, hanem fahéjas csiga gofrisütőben sütve. Csiga?! Bár ma palacsinta nap van, mondjuk nem igazán érdekelnek ezek az ilyen-olyan napok, nem is készültem sütni. De ez már sok volt! Rögtön ki kellett próbálnom, nem volt megállás. Feldobtam az egész mai tervet és ebédre jól bereggeliztem. Annyit változtattam a recepten, hogy kávét csempésztem a tésztába és a tölteléket megdupláztam. Valami zseniális illat terjengett a konyhában, miközben sült!
Hozzávalók:
(paules ki(t)chen receptje alapján)
350 g kenyérliszt
160 g tej
20 g élesztő
50 g vaj
30 g nádcukor
1 tojás
1 evőkanál instant kávé
1 teáskanál só
a töltelékhez:
100 g vaj
70 g nádcukor
1 teáskanál fahéj
A tejet kezdjük el alacsony hőfokon melegíteni, majd vegyünk le három evőkanállal és oldjuk fel benne az élesztőt. Adjuk a tejhez a cukrot és a vajat, majd melegítsük addig, míg minden elolvadt, ekkor keverjük el benne a kávét. Szitáljuk a lisztet egy tálba, adjuk hozzá a sót, a meleg cukros-vajas tejet és az élesztőt majd gyúrjuk simára. Hagyjuk kelni 1 órát meleg helyen. A töltelékhez keverjük simára a puha vajat a cukorral és a fahéjjal. A megkelt tésztát lisztezett deszkán nyújtsuk ki, majd kenjük rá a tölteléket és tekerjük fel. Vágjuk szeletekre és süssük ki a csigákat egyenként forró gofrisütőben.
Tökéletes! A legeslegkedvencebb kelt tésztám a fahéjas csiga. Kár, hogy erre az évre visszaszáműztem a szekrény aljába a gofrisütőmet.
ReplyDeleteMicsoda ötlet:))) Na és az a szirup! Azmiaz???
ReplyDeleteZseniális. Amikor először láttam én is azt hittem, hogy sima gofri:-))
ReplyDeleteAz ötlet is valami zseniális! :)
ReplyDeleteÖrülök, hogy tetszik!
ReplyDeleteBabette az kérlek szépen juharszirup. :))
Hát ez baromi jó ötlet! Tiszta szerencse, hogy nincs gofrisütőm mert szerintem most azonnal bekeverném a tésztát. Dee....mondjuk ez nem akadály ahhoz, hogy megcsináljam csigának... :-)))
ReplyDeletemi kipróbáltunk ma gofrisütőben és sima sütőben is egy-egy adagot, isteni: a gofrisütős változta imádnivalóan ropogós lett! Egy észrevétel: a recept szövegében nincs benne mikor kerül bele a tojás és mi ezt imígyen ki is felejtettük...viszont anélkül is szuper volt! köszi a receptet!
ReplyDelete