Igazából, ezt tegnap terveztem megsütni, de a tavaszi nagytakarítás miatt nem jutott rá idő. Bár még a felével sem végeztem, ma mégiscsak szünetet tartottam, mert annyi ötletem támadt lomtalanítás közben, hogy muszáj elkezdenem megvalósítani őket. Hiszen hamarosan indul a medvehagyma szezon, ami egyébként engem annyira nem izgat fel, mert nem kedvelem. No, de jönnek szépen lassan a tavaszi zöldségek és akkor biztosan nem a cékla lesz az első. Egyébként pedig megígértem, hogy még jó sok bőrt nyúzok majd le a cékláról. Bár evezhetnék új kombinációk felé, de még nem merítettem ki eléggé a vérnarancs-cékla-mák-csicsóka négyest. Remélem, hogy ti sem unjátok! Ami a szuflét illeti, csodálatosan harmonizálnak a hozzávalók és a könnyű turbolyás vérnarancssaláta feta sajttal tökéletesen kiegészítette.
Hozzávalók:
150 g sült csicsóka (tisztítva mérve) 50 g sült cékla (szintén tisztítva mérve) 20 g vaj 20 g liszt 125 ml céklalé 3 tojás só, bors 2-3 evőkanál mák + vaj a formák kikenéséhez
A csicsókát és a céklát pürésítsük mixerben. Olvasszuk fel alacsony hőfokon a vajat, keverjük bele a lisztet és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a céklalevet, majd főzzük addig, míg besűrűsödik. Vegyük le a tűzről és keverjük bele a céklás csicsókapürét, majd a tojássárgájákat. Ízesítsük sóval, borssal. Egy csipet sóval verjük kemény habbá a fehérjéket majd forgassuk bele a masszába. Töltsük kivajozott és mákkal megszórt szufléformákba és süssük 6-8 percig 200°C-on.
Nagyon beleszerelmesedtél a vérnarancs-cékla-csicsóka-mák négyesbe ;) A tavasz közeledtével szerintem sokkal inkább a vérnarancsot és csicsókát kell siratni - cékla lesz, sőt, a májusi mézédes kissé hosszúkás cékla szerintem a céklaév fénypontja.
Különleges recept, az biztos! Ha még időmbe belefér (mármint az idei céklaszezonba), akkor meg fogom csinálni!
ReplyDeleteNagyon jól hangzik! Jó kis recept! Mentettem.
ReplyDeleteNagyon beleszerelmesedtél a vérnarancs-cékla-csicsóka-mák négyesbe ;) A tavasz közeledtével szerintem sokkal inkább a vérnarancsot és csicsókát kell siratni - cékla lesz, sőt, a májusi mézédes kissé hosszúkás cékla szerintem a céklaév fénypontja.
ReplyDelete@Zizi: A szezonba mindenképpen, hiszem majd csak tavasszal jön a friss, új cékla, ahogy Robi is mondja.
ReplyDelete@Kriszta: Juhu, remélem ízleni fog!
@Robi: Minek is tagadnám bele! :))) De annyira jó! Igen az igaz, de pont ahhoz, annyira nehéz hozzájutni. De beszélni fogok a zöldségesemmel.