Pages

Tuesday, January 3, 2012

Kalács

Jó, tudom én, hogy elmúltak az ünnepek, de kalácsot egész évben lehet enni, nem igaz? Egyébként is annyit, de annyit siránkoztam már, hogy nem tudok kenyeret sütni, de hiszen láthatjátok itt a blogon is, hogy csak egy-két egyszerűbb darab sikerült eddig. Éppen ezért gondoltam, hogy épp itt az ideje, hogy megmutassam, kalácsot azt tudok! Amióta pedig egy remek lisztlelőhelyre bukkantam, olyan foszlós, hogy csak csoda!


 

Hozzávalók:
1 kg liszt
80 g cukor
100 g vaj

800 ml tej
30 g élesztő
1 teáskanál só





Tegyük fel a tejet melegedni, majd 100 ml langyos tejben futassuk fel az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorral. A maradék cukrot, sót keverjük el a liszttel. Nyomjunk egy mélyedést a liszt közepébe és öntsük bele a felfutatott élesztőt és lassan adagoljuk hozzá a tejet, miközben elkezdjük összedolgozni. Amikor már majdnem összeállt dolgozzuk bele a langyos olvasztott vajat. Addig dagasszuk, amíg a kezünk tiszta nem lesz. Egy órát kelesztjük meleg helyen. Ezután három részre osztjuk és egy kerek 26 cm-es, valamint két kicsi kalácsot fonunk. Sütőpapírral kibélelt formákba tesszük és egy újabb fél órát kelesztjük. 160°C-ra (légkeverés) előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük.

6 comments:

  1. Minden elismerésem, gyönyörű, a tésztán látszik, hogy foszlik. Csatlakoznék, egész évben kalácsot! :-)

    ReplyDelete
  2. Gyönyörűséges kalácskát sütöttél!!
    Gratula.

    ReplyDelete
  3. Köszönöm szépen Marcsi! :)))

    ReplyDelete
  4. Meseszépséges :) ügyes vagy!

    ReplyDelete