Hozzávalók:
1 kg liszt
80 g cukor
100 g vaj
800 ml tej
30 g élesztő
1 teáskanál só
Tegyük fel a tejet melegedni, majd 100 ml langyos tejben futassuk fel az élesztőt egy kávéskanálnyi cukorral. A maradék cukrot, sót keverjük el a liszttel. Nyomjunk egy mélyedést a liszt közepébe és öntsük bele a felfutatott élesztőt és lassan adagoljuk hozzá a tejet, miközben elkezdjük összedolgozni. Amikor már majdnem összeállt dolgozzuk bele a langyos olvasztott vajat. Addig dagasszuk, amíg a kezünk tiszta nem lesz. Egy órát kelesztjük meleg helyen. Ezután három részre osztjuk és egy kerek 26 cm-es, valamint két kicsi kalácsot fonunk. Sütőpapírral kibélelt formákba tesszük és egy újabb fél órát kelesztjük. 160°C-ra (légkeverés) előmelegített sütőben kb. 60 percig sütjük.
De kis guszti! :-))
ReplyDeleteMinden elismerésem, gyönyörű, a tésztán látszik, hogy foszlik. Csatlakoznék, egész évben kalácsot! :-)
ReplyDeleteGyönyörűséges kalácskát sütöttél!!
ReplyDeleteGratula.
Köszönöm szépen Marcsi! :)))
ReplyDeleteMeseszépséges :) ügyes vagy!
ReplyDeleteKöszi Csibe! :)
ReplyDelete