Pages

Friday, December 23, 2011

Pain d'épices

A pain d'épices, vagyis fűszerkenyér, lényegében egy mézeskalács, melyet kenyérformába öntöttek. Vajjal és egy bögre kakaóval igazi ünnepi reggeli kerekedik belőle.

Boldog karácsonyt!


Hozzávalók:
( Alain Ducasse receptje alapján)
alaptészta:
120 ml tej
4 g csillagánizs
200 g rozsliszt
215 g méz
100 g barnacukor
a végleges tésztához:
65 g liszt
13 g sütőpor
132 g (kb. 2 és fél) tojás
105 g puha vaj
6 g só
265 g narancslekvár
4 g fűszerkeverék (őrölt szerecsendióvirág, szegfűbors, szerecsendió és fahéj)


A tejet felforraljuk a csillagánizzsal és langyosra hűtjük. A rozslisztet összedolgozzuk a mézzel, barnacukorral és a leszűrt ánizsos tejjel. Két napig a hűtőben pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 170°C-ra. Az alaptésztához keverjük a lisztet, aztán egyenként a tojásokat. A vajat simára keverjük a sóval és szitén a masszához adjuk. Végül beledolgozzuk a narancslekvárt és a fűszerkeveréket. Kivajazott 15 cm-es formában kb. 50 percig sütjük.
 

5 comments:

  1. Boldog karácsonyt neked is, Noe!

    ReplyDelete
  2. Áldott, békés ünnepeket kívánok

    ReplyDelete
  3. És milyen jól jönne ma reggelire a hajnalig tartó linzersütés után... :-) Nagyon boldog Karácsonyt kívánok Neked! :-)

    ReplyDelete
  4. Békés Boldog Karácsonyt Kívánok! :)

    ReplyDelete
  5. Békés, boldog ünnepeket és csodákban gazdag, áldott új évet kívánok!

    ReplyDelete