Pages

Thursday, September 22, 2011

Kávés-Marsala boros füge tartelette

Mostanában a desszertek dominálak, ezt kérem szépen aláírom. Oka több van, az egyik az, hogy szinte non-stop sütök, a mások pedig hogy ihletemhiányom van, bár az is igaz, hogy időm sem lenne sokat pepecselni egy-egy étellel. De azért van remény! Bizony, mert tegnap mégis megcsókolt a múzsa, és már alakul valami, ami reményeim szerint jövő hétre szépen megérik és akkor szüretelhetek. Lekopogom! Akkor lássuk gyorsan a tortácskákat! Kérem szépen ezek most maradékokből születtek, ugyanis volt egy kevés omlós tésztám, amit most, Pierre Hermé pâte brisée receptje alapján gyúrtam össze. Persze a jól bevált recept is mehet, teljesen mindegy. Pusztán azért említettem, mert szerintem most először csináltam meg. Lényegtelen!


 
Szóval, a tortácskákat kávés-marsala boros mascarpone krémmel töltöttem. Tetejére mehet sima friss füge, vagy karamellizált, bár az én kedvencem a Marsalában marinált. A nagyon extra változat meg lehet karamellizált és Marsalával flambírozott füge. A krém három komponensből áll, mert azért az nem járja, hogy csak összekeverek egy kevés mascarpone sajtot cukorral, borral aztán ennyi. Alapja cukrászkrém, amihez kávés-marsala boros sabayon-t adtam, ebbe aztán jött a mascarpone, sőt még egy kevés felvert tejszín is. A végén aztán megszórtam  pisztáciával, valamint került még mellé kávés habcsók.




Hozzávalók: 
a cukrászkrémhez:
55 g cukor
8 g liszt
1/2 tk vaníliakivonat
1 tojássárgája
175 ml tej
a sabayon-hoz:
2 tojássárgája
50 g cukor
30 ml Marsala bor
30 ml kávé
1/4 tk vaníliakivonat
100 g mascarpone
100 ml tejszín

 
Egy lábosban keverjük simára a cukrot a liszttel, vaníliakivonattal, tojássárgájával és a tej felével. Öntsük hozzá a maradék tejet és alacsony hőfokon addig keverjük amíg megvastagszik. Hagyjuk kihűlni. A sabayon-hoz tegyünk fel vizet forrni, egy másik tálban pedig keverjük össze a hozzávalókat és verjük gőz felett addig, amíg fényes, krémes nem lesz. Amíg hűl, verjük fel a tejszínt (adhatunk hozzá kevés cukrot, ha nagyon édesszájúak vagyunk). Keverjük a kihűlt sabayon-t a cukrászkrémhez, majd a mascarpone sajtot keverjük simára és adjuk a cukrászkrémes keverékhez. Forgassuk bele a felvert tejszínt. Töltsük meg az elősütött tortaalapokat és tegyük néhány órára a hűtőbe. Tálaláskor helyezzük el rajta a fügéket, esetleg habcsókot és szórjuk meg vagdalt pisztáciával.


5 comments:

  1. Kár volt felíratkoznom a blogodra, leszédülök a székről, hogy miket alkotsz. Na jó, mégsem, ez nem csak hogy gyönyörűséges, de mennyeien finom is lehet! Minden elismerésem!

    ReplyDelete
  2. Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszik!

    ReplyDelete