Pages

Thursday, August 4, 2011

1. Auguscht Brötli

Mint tudjátok, a kenyérsütéssel még mindig hadilábon állok, de dolgozom rajta. Úgy tervezem, hogy az idei nemzeti ünnepünkre sütök egy kenyeret, addig, pedig  úgy gondoltam, hogy gyakorolok. Pont kapóra jött a Svájci Államszövetség alapításának évfordulója augusztus elsején, ugyanis ilyenkor a pékségeket és boltokat ellepi az 1. Auguscht Brötli, ami nem más, mint egy zsömle, aminek most már csokoládés változata is terjedőben van. Igazából, nem egy régi tradícióról van szó, hiszen az ötlet először 1959-ben jelent meg, de ma már elképzelhetetlen lenne az ünnep nélküle. Idén magam álltam a konyhába, és legnagyobb csodálkozásomra sikerült 6 darab friss, isteni illatú zsömlét kiszednem a sütőből. Arról talán még máig folyik a vita, hogy tradicionálisan milyen tésztából készül. Egy zürichi pékség szerint a formájától eltekintve a tészta ugyanaz, mint bármelyik zsömle tésztája. Ellenben két másik pékség, Glarus és Obwalden kantonokból, az augusztus elsejei zsömlét a kalács helyettesítőjeként tartják számon, mert kevesebb benne az élesztő, viszont több a vaj, mint egy zsömlében. A vaj egyébként a legfontosabb hozzávalója. Az eredeti receptben van maláta és szárított öregtészta, de nekem egyik sem volt itthon. Utóbbit elvileg csak azért teszik bele, hogy hosszabb ideig friss maradjon.




Hozzávalók:

300 g finomliszt

200 g BL80-as liszt
21 g élesztő
65 g olvasztott vaj
250 ml tej + a kenéshez
1 tojás


Langyos tejben oldjuk fel az élesztőt. Keverjük össze a szitált liszttel a sót, majd csináljunk egy mélyedést a közepébe. Öntsük az olvasztott vajat, az élesztős tejet és a tojást a közepébe. Gyúrjunk egy sima tésztát és dagasszuk 10 percen keresztül. Hagyjuk kelni egy fél órát, majd tegyük a hűtőbe 15 percre. Közben melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Vágjuk a tésztát 6-8 darabra és formáljunk zsömléket, a tetejét kenjük meg tejjel, vágjuk be keresztformában és süssük 20-30 percig.


No comments:

Post a Comment