Pages

Friday, November 26, 2010

Édesköményes fumet-ben posírozott tengeri sügér

Ha ismereteim nem tévesek akkor a fumet, nem más mint egy duplán koncentrált hal alaplé, amit másodjára friss halaprólékkal újra főznek, bár sokszor magát az alaplevet is csak fumet de poisson néven illetik. A fagyasztó kiürítése során találtam pár dobozka alaplevet ami pont kapóra jött a mai ebédhez. Az elkészítés nagyon egyszerű, az íze pedig a maga egyszerűségében szerintem verhetetlen. Amikor csak tehetem mindig egész halat vásárolok, sokkal élvezetesebb ha magunk filézzük, arról nem is szólva, hogy a csontot és a többi maradékot alaplé készítéshez használhatjuk. A halfiléket az elkészített fumet-ben pár percig posírozzuk, a levet újra leszűrjük egy konyharuhán keresztül és már tálalhatunk is.


Hozzávalók:
250 g halcsont és nyesedék
500 ml hal alaplé
1 tk olívaolaj
1 hagyma
1 kisebb citrom héja
3 kicsi vagy 1 nagyobb édeskömény
1 gerezd fokhagyma
1 babérlevél
só, bors


A fumet tisztább lesz, ha a halcsontokat 1 percig gyöngyöző vízben előfőzzük. Közben melegítsük az olajat és dobjuk rá a kockára vagy szeletekre vágott hagymát és édesköményt és pároljuk néhány percig. Ezután dobjuk rá a halaprólékot a fokhagymát, babérlevelet és a citromhéjat és öntsük fel az alaplével, majd főzzük alacsony hőfokon olyan 20 percen keresztül. Ízesítsük sóval, borssal (ha tálalni akarjuk és nem más ételhez felhasználni) majd szűrjük le, és ha nem használjuk fel akkor fagyasszuk le kis adagokban.


No comments:

Post a Comment