Pages

Friday, October 22, 2010

Marhamáj pástétom

Mostanában nagyon megkívántam a májat. Ritkán eszem májkrémet, de fekete retek mellé kihagyhatatlan. Ugyan, már a kosaramban volt a friss marhamáj, azért hajtott a kíváncsiság és leemeltem a boltban a polcról egy doboz borjúmájkrémet. Meglepetésemre (?) az alábbi hozzávalókból állt többek közt: 56% sertéshús, 12% sertésmáj, 8% borjúhús és 2 % borjúmáj. Mivel eléggé elbizonytalanodtam, megnéztem, hogy tényleg borjúmájkrémet tartok e a kezemben, és igen, tényleg. Gyorsan vissza is tettem, nem mintha egyébként szándékomban állt volna kész májkrémet venni. Most nem a rusztikusabb verziót készítettem el, hanem egy sima, selymes pástétomot, amit vörösboros karamell, alma, házi málnapor, és málnaecetes vinaigrette-el locsolt saláta kísért.


Hozzávalók:
250 g marhamáj
1 ek vaj
30 ml portói bor
100 g tejszín
200 g vaj, szobahőmérsékletű
só, bors


A kockákra vágott májat pirítsuk meg a vajon, majd öntsük fel a borral és redukáljuk, de ne főzzük el teljesen. Tegyük egy mixerbe és pürésítsük. Ezalatt forraljuk fel a tejszínt. Adjuk a vajat a májhoz és pürésítsük újra, ízesítsük, majd öntsük rá a tejszínt és pürésítsünk rajta mégegyet. A kész krémet szűrjük le és tegyük tálkákba, majd a hűtőbe 5 órára. Amikor a májat pirítjuk adhatunk hozzá fokhagymát, hagymát, kakukkfűvet, akár majorannát is.

10 comments:

  1. Házi málnapor.. erre kíváncsi lennék!
    (Máj pedig jöhet mindenhogy)

    ReplyDelete
  2. @Jutka: Köszönöm :)

    @Piszke: A por nagyon egyszerű: a málnát olyan 70-80°C-on szárítod 3-4 órán át, aztán pürésíted, és a ha még nem elég száraz, akkor újra mehet száradni durva por formájában, akár egy éjszakára de elég 50-60°C-on, megint pürésíted és szitálod. Kipróbáltam macaronba, de nem elég finom hozzá. :(

    @Dió Bisztró: :)))

    ReplyDelete
  3. Magamtól nem biztos, hogy kitaláltam volna, mit is látok.;) Nagyon klassz képek!

    ReplyDelete
  4. Csodálatos. Imádom a májkrémet! :)

    ReplyDelete
  5. @Frau Paprika & Gabriella: Köszönöm. :)

    @Édes és Keserű: Családi darabok.

    ReplyDelete