Pages

Tuesday, October 26, 2010

Birsalma crumble

A crumble egy tipikus brit édesség ami párolt gyümölcsöt rejt ropogós tésztakéreg alatt. A morzsa tartalmazhat fűszereket mint a fahéj vagy a gyömbér valamint darált vagy durvára vágott mogyorót, mandulát, illetve zabpelyhet. Eredetileg csak lisztből, cukorból és vajból készült. Közkedvelt gyümölcsök az alma, körte és a szeder. A II. világháború idején született az édesség, úgymond a pite helyett találták ki, hiszen az élelmiszer készletek szűkösek voltak. Én most új nagy kedvencemmel a birsalmával készítettem egy adagot egy esős délután.


Hozzávalók:
2 birsalma
50 g cukor
1 csillagánizs
3 szegfűszeg
2 kardamom
2-3 darab kasszia vagy fél rúd fahéj
1/8 tk szecsuáni bors
1/8 tk római kömény
darabka friss gyömbér
a morzsához:
40 g vaj
30 g barna cukor
10 g vaníliacukor
40 g durvára darált mandula
40 g liszt

A megpucolt és negyedekre vágott birsalmát tegyük egy tálba a fűszerekkel együtt és öntsünk rá annyi vizet, hogy épp elfedje. Főzzük fel, majd alacsony hőfokon hagyjuk megpuhulni 50-60 perc alatt. Hagyhatjuk a lében kihűlni és állni egy éjszakát. A morzsához vágjuk kockára a vajat. Az ujjainkkal morzsoljuk el a vajat a többi hozzávalóval majd tegyük fél órára a fagyasztóba. Melegítsük elő a sütőt
190°C-ra. Tegyük a birsalmát tálkákba és szórjuk meg a mozsával, majd süssük 15 percig:

3 comments:

  1. Húúú, köszi-köszi! Van még egy csomó birsalmám, ez nagyon jó ötlet lesz hozzá! :)

    ReplyDelete
  2. Na itt az ideje úgy gondolom hogy a crumble-t kipróbáljam!!Már egy ideje készülök rá, és valahogy mindig elmaradt.De hétvégén elkészítem az biztos .-)

    ReplyDelete
  3. @Ildinyó: Birsalmából sosem elég. :)

    @Ottis: Nekem is ez volt az első. :))

    ReplyDelete