Pages

Wednesday, September 22, 2010

Régimódi karfiolleves

Miért régimódi? Nos, a mai modern konyhában már nem divatos rántásos ételeket készíteni. Inkább redukálják a szószokat, vagy keményítőt használnak. Persze a három klasszikus francia alapszósz: a béchamel, a velouté és az espagnole ezalól kivétel. Ennek a levesnek rántás az alapja, a végén tehetünk bele tejszínt vagy akár legírozhatjuk is tojássárgája és tejszín keverékével, de én ezt elhagytam, mert a leves így is nagyon krémes és selymes.


Hozzávalók:
550 g karfiol
1 póréhagyma (csak a fehér része)
600 ml csirke alaplé
20 g vaj
20 g liszt
szerecsendió
só, bors

Olvasszuk meg a vajat és adjuk hozzá a felszeletelt póréhagymát majd keverjük addig míg jól befedi az olvadt vaj. Főzzük 2-3 percig, de ne engedjük megbarnulni. Adjuk hozzá a lisztet, és hagyjuk a tűzhelyen 2 percre, majd hagyjuk kihűlni- Főzzük fel az alaplevet és merjünk belőle a rántásra mialatt keverjük. Ha felöntüttük dobjuk bele a karfiolt, egy kevés sót és főzzük 35-40 percig. Ezután pürésítsük és ízesítsük sóval, borssal és szerecsendióval.


2 comments:

  1. A blogspot jobb.. Sokszor kommenteltem volna szívesen nálad, de az e-oldaladon egyszerűen nem ment...!

    ReplyDelete
  2. Már rég el akartam költöztetni, csak ugye az idő! Örülök, hogy itt vagy!

    ReplyDelete