A gougère egy francia specialitás Burgundiából. Általában borkostolók után szokták felszolgálni vagy üresen, vagy gombával, marhahússal, sonkával töltve, de akár melege előételként is tányérre kerülhet Mornay mártással töltve. A tészta nem más, mint egy sós égetett tészta sajttal, ami tradícionálisan Gruyère. Valami miatt, nagyon ritkán készítek csak égetett tésztát, nem is tudom, hogy miért mert nagyon egyszerű, gyors és nem utolsó sorban az éclair fánk alapja, ami a kedvencem. Azt hiszem ideje változtatni ezen és többször fakanál után nyúlni!
Hozzávalók:
(Michel Roux receptje)
125 ml tej
100 g vaj
1/2 tk só
1 tk cukor
150 g liszt
4 tojás
100 g Gruyère vagy más karakteres ízű sajt
1 csipet cayenne bors
1 csipet szerecsendió
Melegítsük elő a sütőt 200°C-ra. Főzzük fel a tejet a vajjal, sóval és cukorral. Szórjuk hozzá a lisztet és egy fakanállal keverjük simára. Tegyük vissza a tűzhelyre és keverjük addig míg elválik a az edény falától és az edény alján pedig egy fehér bevonat keletkezik. Vegyük le a tűzhelyről és egyenként keverjük hozzá a tojásokat. Adjuk hozzá a reszelt sajt 3/4 részét, a cayenne borsot és a szerecsendiót. Tegyük egy habzsákba és nyomjunk karikákat egy sütőpapírrral kibélelt tepsire. Szórjuk meg sajttal és süssük 15-20 percig. Tálaljuk langyosan pirospaprikával meghintve.
A franciák kétség kívül nagy életművészek, és ez a gasztronómiájukban is megmutatkozik.
ReplyDeleteBorzasztó szép lett az égetett tésztád. Sokan félnek ilyet készíteni, pedig érdemes megtanulni, mert nagyon jól variálható.
Egy korsó sör mellé most szívesen falatoznám ezt a sajtos verziót.:)
A francia gasztronómia nélkül sokkal szegényebb lenne a világ. Köszönöm! Bizony, nem szabad félni tőle, mert nagyon egyszerű, és még gyorsan el is készül.
ReplyDeleteGuszta nagyon.
ReplyDeleteEz a sajtos verzió sokkal jobb, mint bármelyik, én is csináltam már, de nem lettek ilyen szép gömbölyűek :)
ReplyDeletenagyon szépek, éhes is lettem...
ReplyDelete@Gabriella: köszi!
ReplyDelete@Piszke: A habzsákkal én is hadilábon állok, néha sikerül, néha nem. A macaronok segítettek abban, hogy jobban ráérezzek, de még mindig nem az igazi.
@Doctor Pepper: köszi :)
Nagyon szépek és nagyon szeretem!
ReplyDelete