Pages

Thursday, February 11, 2010

Juhtúrós Pogácsa

Pogácsa egy tipikus sós rágcsálnivaló a Pannon-medencében és a török konyhában. A neve a török poğaça szóból származik. Remek példa azokra a finomságokra, amiket a törökök hoztak Közép-, és Kelet-Európába. Ma sütöttem néhányat juhtúróval, amit aztán ementáli sajttal szórtam meg. Gyermekkoromban mindig almát ettem a pogácsához, és az az igazság, hogy ez a mai napig nem változott.


Hozzávalók:
(eredeti recept: Ottis főz)
500 g liszt
30 g élesztő
100 g vaj
150 g juhtúró
2 tojássárgája + 1 a kenéshez
100 ml joghurt
1 tk só
200 ml tej
1 tk cukor
reszelt sajt

Szitáljuk le a lisztet, adjuk hozzá a vajat, a juhtúrót és a sót. Melegítsük a tejet langyosra, adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Amint az élesztő fenn úszik a tetején öntsük rá a lisztre, adjuk hozzá a tojássárgájákat és gyúrjuk össze. Hagyjuk egy és fél órát állni szobahőmérsékleten. Melegítsük elő a sütőt
180°C-ra. Nyújtsuk ki a tésztát 1,5 cm vastagra és szaggassuk ki. Kenjük meg a tetejüket sárgájával és szórjuk meg sajttal. Süssük 20 percig.

No comments:

Post a Comment