Pages

Thursday, August 27, 2009

Dobos torta

Gyermekkoromban anyukám nagyon gyakran sütött Dobos tortát, mivel ez apukám kedvence, igaz a ropogós tetejét sem ő sem én nem szeretjük, de nélküle nem az igazi. Ez volt ez ehavi Daring Bakers feladat is, bár számomra nem volt túl nagy kihívás, mert már többször sütöttem. Most egy nagy 16 szeletest sütöttem, ha lúd legyen kövér, nem de?



Hozzávalók:
a krémhez:
7 tojás
350 g porcukor
24 g vanílicukor
200 g étcsokoládé
500 g vaj
a tetejéhez:
200 g cukor
1 kk víz
1 ek ecet
diónyi vaj


Ehhez a mennyiségű krémhez 16 lapra van szükség, amihez 16 db tojás kell. A lapokat 3 tojásonként készítsük, vagyis 3 tojásfehérjét verjünk fel 3 evőkanál cukorral és egy csipet sóval, adjuk hozzá a sárgájákat és szitáljunk bele 3 evőkanál lisztet és keverjük el lazán. Egy kapcsos tortaforma alját vajazzunk ki és a masszából süssünk 3-4 lapot 200°C-on laponként 1-2 perc sütési idő elegendő. A krémhez keverjünk habosra 7 tojást a porcukorral, vaníliacukorral és a csokoládéval együtt gőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik. Ha kihűlt a krém belekeverjük a vajat. A tetejéhez előre felvágjuk a piskótát szeletekre majd elkészítjük a karamellt. A cukrot megolvasztjuk egy kávéskanál vízzel és ecettel majd hozzáadunk egy diónyi vajat és a szeleteket belemártjuk.

No comments:

Post a Comment