Esős délután volt, tökéletes arra, hogy végre kipróbáljam azt a speciális serpenyőt, amire már évek óta vadásztam. A poffertjes egy holland finomság, ami úgy néz ki mint pici palacsinták, de annál sokkal könnyebbek. Általában porcukorral és vajjal tálalják. A cseh konyhában is megtalálható ez az édesség, én talkedli éven ismerem, de hívják cseh fánknak is. Tradiciónálisan szilvalekvárral (powidl) kerül mellé. Én most porcukorral és baracklekvárral tálaltam.
Hozzávalók:
400 g liszt
20 g friss élesztő
2 tojás
500 ml tej
100 g cukor
olaj vagy vaj a sütéshez
Tegyük a lisztet egy tálba, majd öntsünk 200 ml langyos tejet a közepébe, szórjuk rá az élesztőt és 20 g cukrot. Hagyjuk állni addig, míg az élesztő a tetején úszik. Adjuk hozzá a tojássárgájákat, sót, a maradék tejet és a cukrot. Keverjük egy fakanállal 10-15 percig. Hagyjuk állni 45 percet vagy akár 1 órát. Verjük fel a tojásfehérjét és forgassuk bele a tésztába. Ezután elkezdhetjük a sütést, melegen tálaljuk.
No comments:
Post a Comment