Nem hagyott nyugodni a fagyasztóban bújkáló maradék pitetészta, úgyhogy ki kellett valamit találnom mellé. Mostanában folyton mangót nassolok, így nagyon adta magát, hogy azzal kísérletezzek. A mangóból curd készült, de a maracujás öntet alapjaként is a gyümölcsök királynője szolgált. A kókuszt pedig fehér csokoládéval hoztam össze. Tálaláskor pedig egy nagy adag habcsókkal koronáztam meg. Könnyű, gyümölcsös desszert, az öntet kellemesen fanyar, a mousse ugyan édesebb a fehér csokoládé miatt, de a mangó curd ezt remekül ellensúlyozza.
Hozzávalók:
4 db 10 cm-es és egy 14 cm-es tartlet-hez
a kakaós pitetésztához (Johnny Iuzzini receptje alapján):
140 g hideg vaj
150 g cukor
1 csipet só
1 tojás
1 tojásfehérje
310 g liszt
50 g kakaó
4 g sütőpor
a fehér csokoládés kókuszmousse-hoz:
2 tojássárgája
30 g cukor
125 ml kókusztej
100 g fehér csokoládé
2 evőkanál kókuszlikőr
5 g zselatin
150 ml tejszín
a mangó curd-höz:
200 g mangópüré
150 g vaj
70 g cukor
1/2 lime leve
1 tojás
2 tojássárgája
a mangó-maracuja öntethez:
100 g mangópüré
3 maracuja
50 g cukor
3 evőkanál víz
1,5 teáskanál keményítő
Keverjük
krémesre a vajat a cukorral és sóval. Adjuk hozzá a tojást és a
fehérjét, aztán a lisztet, kakaót és a sütőport. Gyúrjuk simára és
tegyük legalább 1 órára a hűtőben. Négy 10 centis tarteletteshez nekem kb. a
felére volt szükségem, a maradékot nyugodtan fagyasszuk le. Süssük elő
vakon az alapokat 180°C-on kb. 10 perc alatt 10 cm-es pitekarikában.
A mangó curd-höz gőz felé tesszük a limelevet, vajat és a cukrot, majd ha elolvadt hozzáadjuk a mangópürét, egy tojást és két sárgáját majd addig verjük míg megvastagszik. Üvegbe töltjük és egy éjszakára a hűtőbe tesszük. Másnap az elősütött alapok aljába kanalazunk belőle.
Verjük habosra a tojássárgáját a cukorral, közben a kókusztejet forráspontig melegítjük. Mielőtt főni kezdene öntsük folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájához, majd tegyük vissza a tűzhelyre és melegítsük amíg besűrűsödik. Adjuk hozzá a a darabokra vágott fehér csokoládét, a zselatint, amit előzőleg beáztattunk, keverjük simára és hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni. Keverjük el benne a kókuszlikőrt, aztán óvatosan forgassuk bele a felvert tejszínt és osszuk el a tartelettek között. Hűtsük legalább 5 órán keresztül.
Az öntethez keverjük simára a keményítőt a vízzel és adjuk a többi hozzávalóhoz majd főzzük 5-10 percen keresztül, amíg besűrűsödik, majd hagyjuk kihűlni. Tálaláskor ízlés szerint habcsókkal vagy nélküle kanalzzunk belőle a kész tartlet-tek tetejére.
össze se kötöttem magamban, amikor beszéltünk, de most pont egy fehércsokis-kókuszos cucc van a sütőben :)
ReplyDeleteNocsak! :) Majd megyek hozzád leskelődni!
ReplyDelete