Jó, jó tudom, hogy megérkezett a tavasz, de azért az esték hűvösek. Még jó néhány hónapot kell várnunk arra, hogy kinn ücsörögjünk a kertben és valami hideg italt szürcsöljünk. Úgyhogy addig hoztam egy igazán lélekmelegítő desszertet ami nagyszerűen illik bármilyen télbúcsúztató menübe. Alma pedig bármikor jöhet, nem igaz?
Hozzávalók:
4 darab alma
8 darab vajkaramella (lásd recept)
2 evőkanál liszt
3 evőkanál durvára vágott mogyoró vagy dió
2 evőkanál nádcukor
2 evőkanál vaj
1/2 teáskanál őrölt fahéj
a vajkaramellához:
3 evőkanál vaj
3,6 dl tejszín
22,5 dkg cukor
22,5 dkg méz
só ízlés szerint
a karamellszószhoz:
10 dkg nádcukor
4 dl tejszín
Egy
üvegtálat sütőpapírral kibélelünk. A vajat, a tejszínt, a cukrot, a
mézet és a sót egy fazékban összekeverjük és közepes hőfokon
felolvasztjuk, majd addig főzzük, míg eléri a 120°C-ot. Ez körülbelük
30-40 percet vesz majd igénybe.Néha keverünk rajta egyet, majd amint
eléri a kívánt hőmérsékletet a kibélelt formába öntjük és hagyjuk
megdermedni. Ezután feldaraboljuk és amit nem használunk fel az almához,
azt sütőpapírba csomagoljuk.
A szószhoz kis lángon megolvasztjuk a
nádcukrot és karamellizáljuk, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a
tejszínt, simára keverjük és 4-5 percig főzzük.
A sütőt előmelegítjük 180°C-ra. Az almákat megmossuk és a magházat az erre megfelelő
eszközzel eltávolítjuk. A lisztet összdolgozzuk a nádcukorral, vajjal és a durvára vágott
dióval.
Az almába dugunk 2 darab vajkaramellát és a tetjére egy evőkanál
morzsát nyomunk, majd 15-20 percig sütjük és egy adag karamellszósszal
tálaljuk.
Megjelent a Kifőztük magazin 2012-es novemberi számában.
No comments:
Post a Comment