Az idei szezonban koránt sem volt olyan gyakori vendég a csicsóka
a konyhámban, mint én azt szerettem volna. Ennek az az oka, hogy a
legtöbbször igencsak aszott példányokkal találkoztam az árusoknál, a
boltokról már nem is beszélve. Most azonban, így a szezon végéhez
közeledve egy termelői boltocskában sikerült olyan friss példányokra
szert tennem, melyet pusztán pár órája szedtek csak fel. Gondoltam, hogy
valamivel megünneplem, így jött a tészta ötlete. Igazából
törökmogyróból terveztem hozzá a pestot, mert istenien kiegészítik
egymást, hogy azt ne mondjam, ezek ketten bizony egymásnak termettek!
Viszont nem volt itthon, így aztán kesudiót használtam, amivel szintén
remek párost alkottak!
Hozzávalók:
a csicsókás tésztához:
260-300 g csicsóka
200 g durumliszt
só
a zsályás petrezselyem-kesudió pestohoz:
150 g petrezselyemzöld
100 g kesudió
50 g parmezán
5-7 zsályalevél
10-12 evőkanál olívaolaj
só
frissen őrölt bors
A
sütőt előmelegítjük 200°C-ra. A csicsókákat fóliába csomaguljuk és
15-20 perc alatt megsütjük. Ha a csicsóka langyosra hűlt, akkor félbe
vágjuk és kikaparjuk a belsejét. Nekem ebből a mennyiségből 140 g püré
lett. Ehhez a 140 grammhoz aztán hozzáadtam a lisztet és a sót, majd
simára gyúrtam. Tésztagéppel ízlés szerinti vastagra nyújtjuk és olyan
formára vágjuk, amilyenre szeretnénk.
A
pestohoz a kesudiót 1 és fél - 2 perc alatt a 200°C-os sütőben
megpirítjuk. Közben folyton legyünk résen, mert pillanatok alatt
megéghet! A petrezselymet alaposan megmossuk és megszárítjuk. A
parmezánt lereszeljük és a több hozzávalóval együtt pürésítjük. Sóval és
frissen őrölt borssal ízesítjük.
A tésztát gyöngyöző vízben megfőzzük és még melegen összekeverjük a pestoval. Parmezánforgáccsal, kesudióval megszórva tálaljuk.
No comments:
Post a Comment