Pages

Monday, February 25, 2013

Fehér csokoládés - gyömbéres tejberizs áfonyával és lime-mal

Nem tudom, hogy merre bújkál éppen a tavasz, s bár kaptunk ma néhány óra napsütést, valahogy csak nem az igazi még! Szét is néztem a fagyasztóban, hátha találok valami lélekmelegítő finomságot, amit a sütőben gyorsan ki tudok engedni. De sehol semmi! Viszont rábukkantam egy zacskó áfonyára, s ha már áfonya, nekem egyszerűen muszáj mellé a lime. Isteniek együtt, főleg egy kevés szegfűszeggel. Helyette most gyömbérre és fehér csokoládére esett a választásom. Az egészet pedig tejberizssel házasítottam össze és pisztáciával tálaltam.


Hozzávalók:
a tejberizshez:
400 ml tej
100 g kerekszemű rizs
1 teáskanál vaníliapaszta vagy egy rúd vanília
1 lime
a fehér csokoládészószhoz:
100 ml tej
100 ml tejszín
2 evőkanál cukor
2 tojássárgája
200 g fehér csokoládé
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
áfonya és durvára vágott pisztácia a tálaláshoz


A tejet felforraljuk a vaníliapasztával vagy a rúddal és annak kikapart magjával. Hozzáadjuk a rizst és alacsony hőfokon fedő alatt puhára főzzük. Kb. 30-35 percet vesz igénybe, olykor-olykor keverünk rajta egyet. Ha elkészült belekeverjük a lime reszelt héját. A szószhoz a tejet a tejszínnel melegíteni kezdjük, amint elérte a 85°C-ot belekeverjük a cukorral habosra kevert tojássárgájákat és további 2 percig melegítjük. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a gyömbért és a fehér csokoládét. Állni hagyjuk 1 percig, hogy a csokoládé felvegye a szósz hőmérsékletét majd simára keverjük. A tejberizshez keverjük a szósz felét. Az áfonyát ízlés szerint cukorral és limelével megmelegítjük, csak addig, hogy a cukor elolvadjon. Poharakba rétegezzük a gyümölcsöt, a tejberizst és a maradék szószt. Pisztáciával megszórva tálaljuk.


2 comments:

  1. Uh, hát ez csodálatos, minden részét, hozzávalóját imádom! És micsoda képek...

    ReplyDelete
  2. Ú, de gyönyörű! Mindig tudtam, hogy tudsz élni. :)

    ReplyDelete