Hozzávalók:
8 darab 7,5x5,5 cm-es gyűrűhöz
a kókuszos joconde piskótához:
3 tojásfehérje
15 g cukor
100 g őrölt mandula
100 g kókuszreszelék
125 g porcukor
3 tojás
40 g liszt
a mangókrémhez:
150 g mangó
150 g tejszín
3 tojássárgája
50 g cukor
1/4 teáskanál vaníliakivonat
5 g zselatinpor
a csokoládé moussehoz:
125 ml tej
125 ml tejszín
3 tojássárgája
20 g cukor
350 g étcsokoládé
400 g tejszín
2 lap zselatin
A sütőt előmelegítjük 220°C-ra. A tojásfehérjét felverjük és a cukor hozzáadásával kemény habbá verjük. A mandulát és a kókuszreszeléket finomra őröljük. A tojásokat habosra keverjük a porcukorral, belekeverjük a mandulát, kókuszt és a lisztet. Végül beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét és sütőpapírral bélelt tepsire kenjük. 7-10 percig sütjük, majd rácson hagyjuk kihűlni. 8 darab karikát vágunk ki belőle és a desszertgyűrű aljára helyezzük.
A mangót pürésítjük. A zselatinport kevés hideg vízbe áztatjuk és 10 percig állni hagyjuk. A tejszínt a vaníliával forrásig melegítjük. A cukrot habosra keverjük a tojássárgájával, majd a tejszínt ráöntjük és simára keverjük. Visszatesszük a tűzhelyre és 85°C-ig melegítjük. Amint elérte a hőmérsékletet elkeverjük benne a zselatint, levesszük a tűzhelyről és hozzákeverjük a mangópürét. Kb. 5 centi átmárőjű félgömbalakú formákba öntjük és hagyjuk megdermedni, majd a fagyasztóba tesszük kb. 20 percre. A kókuszus alapra helyezünk egy-egy félgömböt, majd ráöntjük a csokoládé mousse-t és a hűtőbe tesszük egy éjszakára.
A moussehoz: a tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, közben a tejszínt és a tejet felforraljuk, majd folyamatos kevergetés mellett a tojássárgájához öntjük.
85°C-ig melegítjük, majd hozzáadjuk a darabokra vágott csokoládét, az előzőleg beáztatott zselatint és addig keverjük míg elolvad. Végül beleforgatjuk a felvert tejszínt és a masszát elosztjuk a 8 gyűrűben. Mielőtt kiszednénk a tortácskákat érdemes azokat 2 órára a fagyasztóba tenni, majd a gyűrűt hajszárítóval melegítve szépen kicsúszik a formából.
Noémi! Szuper recept, köszi szépen! Már régóta szemezek egy jaconde sütésével mert még soha nem készítettem. Itt az alkalom!
ReplyDeleteKöszi Emma! :) Találsz még nálam sima mandulásat is, azt hiszem a mákmousse alatt is az lapul.
ReplyDeleteNoémi, ez csodálatos, minden egyes porcikája. :-)
ReplyDeleteÖssze is futott a nyál a számban!
ReplyDeleteÖrülök, hogy tetszik! :)
ReplyDelete