Kedvencnek
tényleg kedvenc, mégis mindig másképpen fűszerezem, úgyhogy éppen itt
az ideje, hogy leírjam. Itt legalább rögtön megtalálom és nem kell azon
gondolkodom, hogy melyik noteszembe firkantottam fel vagy éppen azon
rágódnom, hogy vajon mit tettem bele, amikor éppen csirkesalátát dobtam
össze. Egyébként ez az alapja a hamburgerszósznak is, amit általában
készítek. Abba kerül még apróra vágott hagyma, savanyú uborka, meg
Worcestershire szósz, meg valamilyen friss fűszernövény ami éppen van
otthon. Olykor joghurtot vagy tejfölt szoktam belekeverni, szóval
látjátok tényleg nagyon sok lehetőség van benne és ami a legjobb, hogy
nagyon gyorsan elkészül. Most komolyan, szinte annyi idő alatt össze
lehet dobni, míg felrázzuk a boltit és nagy nehezen kibontjuk azt.
Úgyhogy le a bolti szószokkal, de tényleg! Citromlé helyett
használhatunk ecetet, no meg az olajokkal is érdemes kísérletezni.
Képzeljük csak el milyen zöld lesz a tökmagolajtól! A fűszereket és
fűszernövényeket pedig használjuk ízlés szerint és persze arra is
figyeljünk, hogy milyen egyéb hozzávalókat rejtettünk a salátánkba.
Hozzávalók:
1 tojás
200-250 ml hidegen sajtolt repceolaj
1 citrom
1 teáskanál mustár
1/4 csokor petrezselyemzöld
só
cayenne bors
A tojást egy botmixerrel egy magas edényben összekeverjük, majd folyamatos mixelés közben adagoljuk hozzá az olajat addig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, fél citrom levét, mustárt és petrezselyemzöldet majd addig mixeljük, míg a peterzselyemet felaprítottuk. Sóval és cayenne borssal ízesítjük.
Csúcs, és milyen szép tavaszi ez a kép!
ReplyDeleteMicsoda gyönyörű képek!
ReplyDeleteJaj, nagyon köszönöm!
ReplyDeleteHát ez nagyon jó! És az a saláta...gyönyörű friss, ropogós...
ReplyDeleteÖrülök, hogy tetszik! :)
ReplyDelete