Pages

Thursday, November 8, 2012

A kedvenc salátaöntetem

Kedvencnek tényleg kedvenc, mégis mindig másképpen fűszerezem, úgyhogy éppen itt az ideje, hogy leírjam. Itt legalább rögtön megtalálom és nem kell azon gondolkodom, hogy melyik noteszembe firkantottam fel vagy éppen azon rágódnom, hogy vajon mit tettem bele, amikor éppen csirkesalátát dobtam össze. Egyébként ez az alapja a hamburgerszósznak is, amit általában készítek. Abba kerül még apróra vágott hagyma, savanyú uborka, meg Worcestershire szósz, meg valamilyen friss fűszernövény ami éppen van otthon. Olykor joghurtot vagy tejfölt szoktam belekeverni, szóval látjátok tényleg nagyon sok lehetőség van benne és ami a legjobb, hogy nagyon gyorsan elkészül. Most komolyan, szinte annyi idő alatt össze lehet dobni, míg felrázzuk a boltit és nagy nehezen kibontjuk azt. Úgyhogy le a bolti szószokkal, de tényleg! Citromlé helyett használhatunk ecetet, no meg az olajokkal is érdemes kísérletezni. Képzeljük csak el milyen zöld lesz a tökmagolajtól! A fűszereket és fűszernövényeket pedig használjuk ízlés szerint és persze arra is figyeljünk, hogy milyen egyéb hozzávalókat rejtettünk a salátánkba.




Hozzávalók:
1 tojás
200-250 ml hidegen sajtolt repceolaj
1 citrom
1 teáskanál mustár
1/4 csokor petrezselyemzöld

cayenne bors

A tojást egy botmixerrel egy magas edényben összekeverjük, majd folyamatos mixelés közben adagoljuk hozzá az olajat addig, míg besűrűsödik. Hozzáadjuk a citrom reszelt héját, fél citrom levét, mustárt és petrezselyemzöldet majd addig mixeljük, míg a peterzselyemet felaprítottuk. Sóval és cayenne borssal ízesítjük.

5 comments: