Kezdődik! Hogy mi? Csak a szokásos őszi-téli céklamánia itt a sarkon. Ennek a könnyű, ha a tejszín és a tejföl felett szemet hunyunk, előételnek a gondolata már hetekkel korábban megfogalmazódott bennem, csak idő meg alkalom nem volt arra, hogy végre meg is valósítsam. Időben most is hiány van, de tovább már nem akartam várni. Mostanában egyébként is első számú kedvenccé lépett elő a füstölt pisztráng. Ha már füstölt akkor ugye nincs messze a torma sem, ha pedig torma, akkor jöhet a cékla! Ugye? Mi köze van az egésznek a málnához? Pusztán annyi, hogy a cékla és málna remek párost alkotnak, együtt pedig szerintem egyenesen tökéletesen illenek a füstölt halhoz. Ha nem hiszed, járj utána, de tényleg!
Hozzávalók:
a tormamousse-hoz:
150 g crème fraîche vagy tejföl
30 g frissen reszelt torma
2 lap zselatin
4 evőkanál hal alaplé
1/8 teáskanál kapor
100 g tejszín
só
bors
az öntethez:
100 g málna
50 ml hidegen sajtolt repceolaj
2 evőkanál málnaecet
só
bors
150 g crème fraîche vagy tejföl
30 g frissen reszelt torma
2 lap zselatin
4 evőkanál hal alaplé
1/8 teáskanál kapor
100 g tejszín
só
bors
az öntethez:
100 g málna
50 ml hidegen sajtolt repceolaj
2 evőkanál málnaecet
só
bors
valamint még:
250 g füstölt pisztráng
1 chioggia cékla
250 g füstölt pisztráng
1 chioggia cékla
1 sárga cékla
4 evőkanál vaj
4 szelet kenyér
4 szelet kenyér
só
bors
bors
A sütőt előmelegítjük 100°C-ra. A kenyer tetszőleges formájúra vágjuk és a sütőben 30-40 perc alatt megszárítjuk. A zselatint hideg vízbe áztatjuk. A tejfölt simára keverjük a reszelt tormával. A zselatint kinyomkodjuk és alacsony hőfokon felolvasztjuk a meleg alaplében, majd a tejfölhoz keverjük. Sóval, borssal és kaporral ízesítjük. Végül elkeverjük benne a felvert tejszínt. Egy négyszögletes formában felváltva rétegezzük a füstölt pisztrángot és a tormamousse-t. A könnyebb tálalás érdekében akár bele is forgathatjuk a finom kockára vágott pisztrángot. 4-5 órára a hűtőbe tesszük. Az öntethez pürésítjük a málnát, majd egy szitán átkenjük. Simára keverjük a többi hozzávalóval. Ha a málna nem annyira édes, akkor az ecetet akár el is hagyhatjuk. Sóval, borssal ízesítjük. A céklákat megpucoljuk és vékony hasábokra vágjuk. A sárga céklát olvasztott vajban puhára pároljuk, ízesítjük és összekeverjük a chioggia céklával. Tálaláskor egy szeletet helyezünk a tormás-pisztrángból a tányérra, friss málnával, a céklával és a kenyéchips-szel tálaljuk.
Honnan szerezted be a céklákat?
ReplyDelete