Az áfonya és a zöldcitrom nagyon jók együtt, hát még ha egy kevés fahéj is csatlakozik hozzájuk. Éppen csak egy csipetnyi, ami szépen aláfesti az áfonya zamatát, amin a friss citrom levével már könnyítettünk. A nyári melegben igazán hűsítő nyalankság a jutalmunk, ha képesek vagyunk annyi időre bekapcsolni a sütőt, míg megsülnek a kosárkák. Ha mégsem, akkor elő egy zacskó babapiskótát, bár azért a házi sokkal, de sokkal finomabb. De nyár van, meleg van, ilyenkor könnyebben csábul el az ember a boltira. Pillanatok alatt össze lehet dobni egy kanalazni való hideg desszertet. Ehhez a babapiskótát zöldcitrom levével locsolnám, aztán jönne rá egy réteg zöldcitrom curd, végül pedig a tejszínnel lazított mascarpone. A tortácskák esetében a zöldcitromos krémhez kevertem a krémsajtot. Akár így, akár úgy citromrajongóknál biztos befutó!
Hozzávalók:
125 g liszt
50 g puha vaj
50 g porcukor
1 csipet só
1 tojás
Öntsük
a lisztet egy táblára és helyezzük a közepére a szitált porcukrot, a
kockára vágott vajat és a sót. Az ujjainkkal dolgozzuk össze a
hozzávalókat, amíg morzsás lesz. Ekkor adjuk hozzá a tojást és gyúrjunk
homogén tésztát. Tegyük a hűtőbe 1-2 órára. Süssük elő a kosárkákat
vakon és hagyjuk kihűlni.
100 g vaj
100 g cukor
2 zöldcitrom leve és héja
2 tojássárgája
100 g mascarpone
Gőz
felett tegyük fel olvadni a vajat a cukorral és a zöldcitrom levével,
illetve héjával. Amint minden hozzávaló elolvadt keverjük simára és
adjuk hozzá a tojássárgájákat. Ezután robotgép segítségével verjük kb.
10 percig vagy amíg besűrűsödik. Hagyjuk kihűlni (aztán tegyük a hűtőbe 1-2 órára) és keverjük bele a
mascarpone sajtot. Töltsük meg a kosárkákat a krémmel és tetejére
halmozzunk fahéjjal, zöldcitromlével és héjjal marinált áfonyát.
Szépséges fotók egy mennyei desszertről! ;)
ReplyDeleteEz a fotó annyira, de annyira profi és szépséges. A süti pedig mennyei lehet. Amint elvonult a hőség elkészítem.
ReplyDeleteNem várok addig még ma elkészítem. :)
ReplyDeleteAz első képet pedig feltettem háttérképnek a monitorra. Annyira szép.
Csodaszépek! Kár, hogy nem kapcsolom be a sütőt a 31 fokos lakásban! Majd ha lehűl az idő...
ReplyDelete@Selectfood: Köszönöm szépen! :)
ReplyDelete@Kriszta: :) Ez aranyos volt! Remélem ízleni fog. Ha nem annyira savanykásra akarod, akkor mehet bele picit több cukor. Nagyon örülök, hogy ennyire tetszik a fotó!
@Zizi: Köszönöm. Megértem! :) Itt az utóbbi pár napban nem volt túl meleg.
Már a felvezetésed alapján is egyből elkészíteném, nem hogy a fotók láttán:) Egyszerűen gyönyörű. Hamarosan elkészítem!
ReplyDeleteRemélem ízleni fog neked is! :)
ReplyDeleteDe édes kosárkák! Pont vettem áfonyát...csak egy bajom van, nincsenek ilyen formáim... csak szilikon muffinos... Vajon az is jó? Minden esetre nagyon gusztták!
ReplyDeleteA szilikonba nehezebb elegyengetni a tésztát, de meg lehet próbálni. Nincs vele tapasztalatom. Esetleg nem szilikon muffinformád nincs? Az jobb lenne!
ReplyDelete