Pages

Wednesday, May 9, 2012

Orgonaparfé orgonaszirupos eperrel ropogós mandulán

Egyszerűen nem hagyott nyugodni, hogy csak így ripsz-ropsz eltűnt az orgona csodálatos lilája a zseléből. Így aztán úgy gondoltam, hogy készítek még valamit belőle, valami hideget! Először sorbet volt a terv, de annyira tele van fagyasztó, hogy még ezeket kis gurigákat is alig tudtam betuszkolni egy sarokba. Persze most már bánom, ugyanis a parfé sem lett lila, sőt még csak halványlila sem. Ha ez még nem volna elég, bizony a szirup kevés volt, alig lehetett érezni az orgona ízét. Már-már kezdtem feladni, mikor jött a mentő ötlet! Hát ott a zselé! Úgyhogy került belőle bőven a masszába, ez egy remek felhasználási mód rá szerintem. Most nagyon sötét orgonát használtam, aminek hála, hogy valami gyönyörű lett az orgonavíz és a szirup pedig, de nézzétek meg a képet! Eszméletlen ugye?! Ebből kellett volna zselét főzni, de majd jövőre! A parfét egyébként egy kevesebb cukorral főzőtt, gyengébb orgonaszirupban marinált eperrel és ropogós mandulával kínáltam.


Hozzávalók:
a parféhoz:
2 tojássárgája
50 ml orgonaszirup
50 g orgonazselé
200 ml tejszín
a mandulás ropogóshoz:
20 g víz
20 g méz
30 g vaj
70 g cukor
25 g liszt
100 g szeletelt mandula


Először főzzünk fel 50 ml orgonavizet 50 g cukorral, majd hagyjuk kihűlni. Egy lábosban tegyünk fel vizet forrni, majd egy másik edényben keverjük össze a tojássárgájákat a sziruppal és gőz felett verjük habosra. Ezután keverjük bele az orgonazselét és forgassuk bele a felvert tejszínt. Öntsük tetszőleges formákba és mérettől függően fagyasszuk 2-3 órát. A mandulás ropogóshoz olvasszuk fel a vajat a vízzel és a mézzel, majd keverjük bele a többi hozzávalót. 170°C-ra melegítsük elő a sütőt. Kenjünk a masszából kiszúró forma segítségével köröket egy sütőpapírra, de ügyeljünk arra, hogy egyenletesek legyenek és ne túl vastagok. Süssük kb. 10-12 percig, vagy amíg aranybarnára sül.

 

5 comments:

  1. Isteni finom lehet:) És csodaszép a fotó is:)

    ReplyDelete
  2. Csodálatosan néz ki! Nagyon finom lehet!

    ReplyDelete
  3. Ez egyszerűen gyönyörű! Csak ámulok micsoda képeket készítesz! No persze a parfé is biztos finom.

    ReplyDelete