Hozzávalók:
100 g rebarbara
50 g eper
1 evőkanál bodzabogyó szirup
1 evőkanál cukor
az alaphoz:
80 g vaj
2 tojás
40 g cukor
1/4 teáskanál őrölt gyömbér
100 g liszt
1 teáskanál sütőpor
125 g joghurt
a habhoz:
120 g cukor
30 ml víz
1 evőkanál bodzabogyó szirup
1 teáskanál céklapor
A rebarbarát megmossuk, esetleg meghámozzuk és kb. 2 centis darabokra vágjuk majd a cukorral és a sziruppal összekeverjük. Az alaphoz a vajat habosra keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgájákat. Ezután simára keverjük a a liszttel, sütőporral és a joghurttal. Kivajazott 18 cm-es formában elegyengetjük a masszát és rátesszük a leszűrt rebarbarát, valamint a cikkekre vágott epret. 170°C-ra (légkeverés) előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük. A habhoz a cukrot a vízzel feltesszük forrni és amint elérte a 110°C-ot elkezdjük habbá verni a tojásfehérjéket. Ha a szirupunk elérte a 121°C-ot akkor leversszük a tűzhelyről és ha már nem fő akkor vékony sugárban a félig felvert fehérjéhez adjuk, melyet eközben folyamatosan verünk addig, míg kemény habot kapunk. Ekkor verjük bele a szirupot és a céklaport. A formánk kapcsos részét leszedjük és a tortára halmozzuk a habot. További 5-7 percig sütjük vagy addig míg itt-ott szépen megbarnul.
Noémi, ez valami fantasztikus!!! Gyönyörűséges minden egyes részlete, de az a lila hab a tetején, ez is olyan öreghölgy kalapos. :-) Kivételesen van itthon egy csomó rebarbara, de az eperre várni kell. :-)
ReplyDeleteGyönyörű, megint, még mindig és így tovább:) Ez a hab húúú:)
ReplyDelete@Katuci: Köszönöm!!! Igen, van benne valami az öreghölgy kalapjából! :D
ReplyDelete@Nyammm: Köszi! ;)