Szinte teljesen megfeledkeztem a már hetek óta hűtőben kallódó karórépáról. Aki még nem kóstolta, annak ajánlom püréként, mondjuk halhoz. Nálunk karácsonykor nagy sikert aratott mindenkinél. A mai lélekmelegítő levest egy már régóta bevált trió inspirálta, méghozzá a hal, tárkony és mustár. Ami a mustárt illeti használhatunk angolt, franciát vagy egész egyszerűen a kedvencünket. Mehet nyugodtan akár magos, akár édes vagy csípős. A galuskát pedig bármilyen halból készíthetjük, de azért fordítsunk figyelmet arra, hogy ne túlhalászott fajtát válasszunk!
Hozzávalók:
a karórépaleveshez:
500 g karórépa
1 hagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
1-2 szegfűbors
1 teáskanál dijoni mustár
750 ml zöldségalaplé
só, bors
Egy evőkanál vajban pároljuk üvegesre a kockára vágott hagymát, majd adjuk hozzá a szeletekre vágott fokhagymát és a felkockázott karórépát és pároljuk néhány percig. Dobjuk bele a szegfűborsot és öntsük fel az alaplével, majd főzzük 15-20 percig. Pürésítsük, majd kenjük át egy szűrőn (elég sok püré fog a szűrőben maradni, de ezt másnap köretként elfogyaszthatjuk). A leszűrt levest ízesítsük sóval, borssal és mustárral.
a pisztráng-galuskához:
150 g pisztráng
1 tojás
2 evőkanál crème fraîche
1/4 teáskanál őrölt mustármag
1-2 evőkanál friss tárkonylevél
só, bors
A jéghideg pisztrángot kockázzuk fel és pürésítsük a tojással, mustármaggal, crème fraîche-el valamint a tárkonnyal. Ízesítsük sóval és borssal. Kiskanál segítségvel formázzunk galuskákat és gyöngyöző vízben 2-3 perc alatt főzzük meg. Tálaljuk a levest a galuskával, földimogyoróolajjal és durvára vágott földimogyoróval.
Az a galuska az finom lehet!
ReplyDeleteNagyon nagyon tetszik ez a recept! (Mostanában egyébként is csak halban tudok gondolkodni x-) Ráadásul a karórépa itt Friuliban nagyon népszerű zöldség, ha kapok még frisset - ti. itt törkölyben savanyítják- mindenképpen kipróbálom ezt a levest!
ReplyDeleteIsmét nagyon szépek a fényképeid, látom rengeteg örömet találsz az új kamerádban ;)
ReplyDeleteTetszik a mustár ötlete a levesben, de méginkább a halgaluskában. Hogy ízlett a karórépához a földimogyoró? Engem mindig arra emlékeztet az illata.
@Kisildi: Rengeteg lehetőség rejlik benne.
ReplyDelete@Gabah: El sem tudom képzelni, hogy miért! ;) Izgalmas lehet az a savanyú verzió!
@Robi: Köszönöm! :)) A leves felét mogyoróvajjal pürésítettem, de túl domináns lett és picit nehézkes, mivel könnyű levest szerettem volna, a könnyű halhoz, ezért inkább elhagytam. Viszont a rászórt aprított mogyoró tökéletes volt hozzá. ;)