Igazság szerint évente csak egyszer szoktam fánkot sütni, ennek nincs különösebb oka, pusztán a kalóriák. Idén viszont úgy döntöttem, hogy szakítok ezzel a mondjuk úgy hagyománnyal. A cékla után most egy másik téli kedvenc, a csicsóka kapta a főszerepet, egy kevés szerecsendióval fűszerezve. Persze ez így önmagában még nem lett volna elég izgalmas, így aztán jól megszórtam a fánkokat citromos-gyömbéres porcukorral. Nem azért mondom, de ez tényleg telitalálat lett, a szomszéd pillanatok alatt elpusztította az egész zacskót, amit kóstolóba kapott. Az külön tetszik benne, hogy a kisült fánkok nagyon hasonlítanak a gumókra, szerintetek is?
Hozzávalók:
180 g csicsóka
60 g vaj
200 ml víz
150 g liszt
2 tojás
szerecsendió
csipet só
porcukor
őrölt gyömbér
1 citrom reszelt héja
A csicsókát főzzük puhára, hámozzuk meg és pürésítsük. Tegyük fel főni a vizet a vajjal, sóval és frissen reszelt szerecsendióval. Amint forr, öntsük bele a lisztet és keverjük addig míg az edény alján egy fehér réteg képződik. Tegyük a masszát egy tálba és hagyjuk langyosra hűlni. Keverjünk bele 150 g csicsókapürét, majd a tojásokat egyenként. Forró olajba kanalazzuk és kb. 3-4 perc alatt aranybarnára sütjük. Forgassuk meg gyömbéres-citromos porcukorban és tálaljuk azonnal.
hetek óta fánkot szeretnék enni...egészségeset. :D Nagyon tetszik!!
ReplyDeleteez eszméletlenül jó ötlet Noémi
ReplyDeleteMegelőlegezem neked a gasztrooszkár díjat. Zseniális ötlet és ki is fogom próbálni! :)
ReplyDelete@Emoke: Ha az olajat nem nézzük...:DD Egészséges fánk nincs is, maximum, ha sütőben sütik. :))
ReplyDelete@Vera: Örülök, hogy tetszik! Ha nem ijeszteni el a sok olaj, szerintem ma is sütnék egy új adagot...:D
@duende: :)) De aranyos vagy, köszönöm! Remélem ízleni fog!
á, annyi belefér :) Viszont mostanság kókuszzsírt használok... :D
ReplyDeleteDe jó lehet, nagyon szeretem a csicsókát, de évek óta nem jártam, majd most jobban figyelek, hátha kapok valahol. Annyira jópofák ezek a fánkocskák!
ReplyDeleteKatuci, én nem akarom dícsérni, mert hát az hogy nézne ki, de ha találsz csicsókát mindenképpen próbáld ki. ;)
ReplyDeleteElkészült! :) nyammmmmmi!!! :) köszi! http://balhetterem.blogspot.com/2012/02/csicsokafank.html
ReplyDeleteJuhu! Örülök, hogy ízlett!
ReplyDeleteKét napja csak bámulom a csicsókáimat, hogy mi legyen velük!
ReplyDeleteEz a recept lesz a végzetük :D
Most találtam az oldaladat, de nagyon tetszik!
Üdvözöllek itt a sarkon! Remélem ízleni fog a fánk! Egyébként holnap éppen egy csicsókás recepttel fog frissülni a blog. :)
ReplyDelete