Pages

Monday, January 16, 2012

Céklás fánk

Most döbbentem rá, hogy idén még nem hoztam egyetlen céklás receptet sem! Micsoda hanyagság, nem igaz? Úgyhogy ezennel újra megnyitom a céklaszezont itt a sarkon! Mivel szerintem a céklát és a vérnarancsot egymásnak teremtették, így több, mint egyértelmű volt, hogy vérnarancs curd-öt csinálok majd a céklás fánkhoz. Úgy terveztem, hogy megtöltöm az apró rózsaszín labdákat, azonban nem volt rá időm. Különben meg az élvezeti értéke cseppet sem csökken, ha egyszerűen csak kanalzzuk a fánkhoz. Ajánlom, hogy kardamomos porcukorral szórjuk meg, úgy lesz csak igazán kerek a dolog!






Hozzávalók:
500 g liszt
20 g élesztő
50 g porcukor

50 g vaj
1 tojássárgája

50 g cékla
2 narancs leve
3 szem kardamom
2 evőkanál narancslikőr
1 csipet só
150 ml tej

150 ml céklalé
500 ml olaj a sütéshez




Hámozzuk meg a céklát és főzzük puhára a narancslében a kardamommal. Melegítsük a tejet és a céklalevet langyosra és öntsük rá (2-3 evőkanál kivételével) az élesztő, 3 evőkanál liszt és 1 evőkanál porcukor keverékére. Hagyjuk állni, míg az élesztő a tetején úszik. Közben pürésítsük a céklát a félretett tejes céklalével. Adjuk hozzá a többi lisztet, porcukrot, tojássárgáját, céklapürét, likőrt és a langyos olvasztott vajat. A tészta puha lesz, most jön a neheze! Vegyünk egy faknalat és verjük a tésztát 20 percen keresztül, vagy hagyjuk a konyhai gépünkre a munkát. A kész tésztát hagyjuk kelni, míg a duplájára nem nő. Lisztezzünk be egy gyúródeszkát és nyújtsuk ki a tésztát a kezünkkel kb. 1 ujjnyi vastagra és szaggassuk ki. Hagyjuk állni 30 percig, majd süssük ki bő forró olajban.



100 g vaj
100 g cukor
1 citrom leve és héja
2 vérnarancs leve és héja
2 tojássárgája



Gőz felett tegyük fel olvadni a vajat, cukrot és a gyümölcsök levét, illetve héját. Amint elolvadt a vaj keverjük simára, majd adjuk hozzá a tojássárgájákat és verjük a legmagasabb fokozaton kb. 10 percig, vagy amíg elkezd sűrűsödni. Öntsük üvegbe és tegyük a hűtőbe.

15 comments:

  1. Alig vártam, hogy kisüljön, őrületesen jól néz ki, nagyon vagány!

    ReplyDelete
  2. Ils sont vraiment beaux ces beignets...je les adore. :-)

    ReplyDelete
  3. @Katuci: Köszi! :))

    @Zsofi: Merci beaucoup! ;)

    @Anazar: Nyisd a zabalkot! :)

    @Marcsi: Kösziiiiiii!

    ReplyDelete
  4. Apám, ez valami fantasztikus! Igazi csajos fánk!
    Ide vele!

    ReplyDelete
  5. Nagyon jól néznek ki a rózsaszínű fánkjaid! Szívesen megkóstolnám!

    ReplyDelete
  6. Kedvet kaptam hozzá. Nagyon jól néz ki, főleg az utolsó fotón.

    ReplyDelete
  7. @Ami & Vera: Haha, igen! Pont az ellentétem. :D

    @marisz57: Örömmel megkínálnálak!

    @Kriszta: No, remélem ízleni fog, ha megcsinálod! :)

    ReplyDelete
  8. Nagyon szuperek a receptek. Elragadott engem is a cékla örület :)
    Elkészült a pink macaron és a pink fánk is, hatalmas sikerrel. Köszönöm :)

    ReplyDelete
  9. Juj de jó! Nagyon örülök neki! :)))

    ReplyDelete
  10. Őrület! pillangók repdesnek bennem ahogy ezt megláttam, fantasztikus ügyes vagy! :)

    ReplyDelete
  11. Juj köszönöm szépen! :)) Nagyon örülök, hogy tetszik!!!

    ReplyDelete
  12. Pazar. Kár hogy sosincs itthon kardamon :-)

    ReplyDelete