Jó néhány hónappal ezelőtt egy unalmas délutánt azzal töltöttem, hogy főzőműsorokat néztem. Nem vagyok már benne teljesen biztos, de talán James Martin sütötte azt az édesköményes-csokoládés tortát, ami lényegében ezt a desszertet inspirálta, bár sok köze egymáshoz a két süteménynek nincs. Az egyetlen kapocs az édeskömény. A tegnapi esőben még a szokásos sétához is alig-alig volt kedvünk a kutyámmal, persze azért nem hagytuk ki, közben pedig gyorsan összedobtam egy adag leveles tésztát. Gyorsan? Nos, igen gyorsan. Ugyanis, ez nem a klasszikus leveles tészta, hanem az egyszerű, szinten Michel Roux zseniális receptje. Persze, messze áll a klasszikustól, de fényévekkel megelőzi a bolti készterméket, és hihetetlen gyorsan megvagyunk vele, ugyanis a hűtési idő hajtásonként fél órára csökken. Ami a tart tatin-t illeti, nos azt egy gombóc pirított mandulával összekevert vaníliafagyi kísérte. Édeskömény desszertként? Hiszen rengeteg zöldség megállja a helyét süteményekben! Nem csak a répa, a cékla, a cukkini, de még a savanyú káposzta is. És merem állítani, hogy az édeskömény is megállja a helyét! Akik pedig tegnap megkóstolták, azoknak ízlett, azt mondták különleges és finom, és minden tekintetben megállja a helyét desszertként. A fagyival pedig remek páros, de azt hiszem, ez senkit sem lep meg.
Hozzávalók:
500 g liszt
500 g hideg vaj
1 tk só
250 ml jéghideg víz (nekem kevesebbet vett fel)
A lisztet morzsoljuk el a hideg vajjal és a sóval, majd ha jó morzsás már, adjuk hozzá a hideg vizet kis adagokban és gyúrjuk gyorsan össze, majd tegyük a hűtőbe 20 percre. Ezután lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 40x20-as méretű téglalappá és hajtsuk be az egyik oldalát, seperjük le róla a lisztet és hajtsuk rá a másik oldalt. Ezután fordítsunk rajta 90°C-ot, nyújtsuk ki újra és ismételjük meg a hajtást. Tegyük 30 percre a hűtőbe. Ezt ismételjük meg még kétszer, vagyis összesen még 4-szer hatjuk a tésztát. A hűtőben 3 napig, a fagyasztóban pedig akár 1 hónapig eltartható.
1 nagy vagy két kisebb édeskömény
100 g cukor
30 g vaj
Az édesköményt gyaluljuk vékonyra. Egy kerek formában karamellizáljuk a cukrot, majd keverjük hozzá a vajat és vegyük le a tűzhelyről. Helyezzük a forma aljába a gyalult édesköményt és takarjuk le kinyújtott leveles tésztával. Melegítsük elő a sütőt 220°C-ra, majd tegyük be a tortánkat és állítsuk 200°C-ra sütőnket. Süssük 20-25 percig. Tálaljuk langyosan egy gombóc fagylalttal.
Nagyon tetszik az ölteted, kimondottan finomnak képzelem el így az édesköményt. Az édeskés ánizsos íze nagyon jó desszertekbe - lassacskán így talán sikerül is alakítani a hiedelmeken, hogy gyümölcs csak édesen és zöldség csak sósan ehető ;) A fagyi is jól hangzik hozzá, bár én gyanítom narancsos / citrusos sorbet-t tettem volna mellé - nálam örök páros az édesköménnyel ;)
ReplyDeleteMegmondom őszintén, hogy alig mernék beleharapn . VOlt egy meglehetősen érdekes találkozásom a marcipános zellerrel tudod, és azóta.... háááát....
ReplyDeleteAz édeskömény mag már más tészta lenne nálam...
@Robi: A sorbet nagyon jó ötlet! Azám a klasszikus páros. :)
ReplyDelete@Vera: :)) Igen tudom, nekem bejött, meg a másik két tesztelőnek is. Régebben egyáltalán nem szerettem az édesköményt, de most jöhet bárhogy.